onsdag , 21 august 2019

At være politisk flygtning i Danmark

Nûdem har interviewet Omran Tatari, som er født og opvokset i Iran. For fem år siden flygtede han af politiske årsager fra præstestyret i Iran, og i dag studerer han på DTU i Ballerup. Vi har blandt andet spurgt ham om, hvorfor han blev nødt til at flygte fra Iran, og hvilke levevilkår man skal leve efter i Iran.

Nûdem: Kan du starte med at præsentere dig selv for vores læsere?

Omran Tatari: Jeg studerer på DTU i Ballerup og har et lille job ved siden af mit studie. Jeg er samtidig politisk aktiv. Jeg er medlem af forskellige danske og kurdiske organisationer, hvor jeg kæmper for at skabe bedre forhold i det danske samfund, og arbejder stærkt imod menneskeundertrykkelse.

Nûdem: Hvilke levevilkår skal man leve efter i Iran?

Omran Tatari: Du har ikke ret til at brokke dig over for regimes handlinger. Alt det negative som man ser og oplever, må man ikke udtale sig om. Hvis man gør det, så bliver man med det samme henrettet. I forhold til det økonomiske bliver de fattige fattigere og de rige rigere i Iran. Arbejdsløsheden er stor. Mere end 60 procent har en høj uddannelse, men der er kun en vej til at få et job, og det er, hvis man arbejder for regimet.

Nûdem: Hvorfor flygtede du fra Iran til Danmark?

Omran Tatari: Jeg flygtede fra Iran af politiske årsager, da jeg ikke havde den samme mentalitet, som regimet krævede. Jeg gik ikke ind for deres undertrykkelse, og ønskede at arbejde mod præstestyret i Iran. Det gjorde, at jeg undervejs fik store problemer med regimet. Jeg fik for eksempel ikke lov til at studere og heller ikke lov til at eje min egen butik, da de mente, at jeg havde noget imod religionen, selvom det ikke passede.

Nûdem: Hvordan flygtede du fra Iran til Danmark?

Omran Tatari: Jeg krydsede grænsen fra Østkurdistan/Vestiran til Nordkurdistan/Østtyrkiet. Da jeg havde boet der i cirka tre måneder, kunne jeg ikke længere bo i området. Det var farligt at komme ud, da jeg frygtede, at det tyrkiske regime ville udlevere mig til præstestyret i Iran. Det tyrkiske regime har et godt samarbejde med det iranske regime, når det handler om politisk forfølgelse.

Da jeg flygtede til Danmark, var næsten alt svært for mig. Jeg var meget ensom, og pludselig skulle jeg rette mig ind efter et nyt samfund. Jeg var så heldig, at jeg lærte nogle ildsjæle og venlige danskere at kende. De er årsagen til, at jeg ikke gav op i starten, og har fundet vejen til et godt liv i Danmark.

Nûdem: Hvorfor mener du, at Danmark skal fortsætte med at tage imod politisk flygtninge?

Omran Tatari: Jeg mener ikke, at Danmark alene skal tage imod politisk flygtninge. Alle de lande, som påstår, at de går ind for demokrati og ytringsfrihed, skal tage imod disse mennesker. De har brug for vores hjælp, for ellers bliver de dræbt af politiske årsager.