Ayatollah Khameneis falmende accept i Iran, Irak og Libanon

Af  Kawa Sima

Den øverste leder Ayatollah Ali Khamenei, der er den mest magtfulde mand i Iran, er ved at miste grebet både i Iran og i udlandet.

 Det iranske folk er blevet frustreret over deres lands ledelse. Iranerne udfører nu ofte protester i gaderne mod Khamenei-regimet.

Iran oplever de største protester siden shia-revolutionen for 40 år siden. Desuden vokser antallet af almindelige mennesker, der deltager i disse protester. Det iranske sikkerhedsstyrker åbnede ild mod de ubevæbnede demonstranter. Der var endda hændelser, hvor sikkerhedsstyrkerne fyrede levende kugler mod demonstranterne.

I Iran har Khamenei nu få tilhængere tilbage. Det er dem, der har haft økonomisk fordel af hans regime. Det er folk fra militæret til forretningsmænd.

Irak ønsker ikke Irans indblanding

Selvom størstedelen af de irakiske politikere – især dem i parlamentet – er partisk over for Iran, deler det fælles irakiske folk ikke den samme holdning med deres politikere.

Den nylige anti-regeringsprotester over Irak har afsløret det voksende utilfredshed blandt befolkningen mod den iranske indblanding i Irak.

Desuden har demonstranterne angrebet de iranske konsulater tre gange i de sidste to måneder. 

Det irakiske folk er i årenes løb blevet frustreret over Irans indblanding i irakisk politik samt over Irans forsøg på uretfærdigt at pålægge Khameneis ideologi på irakernes folks livsstil.

Selv irakiske shiaer, der tidligere blev betragtet som mere sympatiske over for den iranske regering, er nu blevet utilfredse med Irans forsøg på at pålægge Krakeneis ideologi på den irakiske shia. Ikke alle irakere er enig med Khamenei tolkning af shia-islam.

Man kan roligt sige, at Ayatollah Ali Khamenei har mistet sin acceptabilitet hos irakere.

Libanesiske demonstranter afviser iransk indblanding

Også det libanesiske folks frustration over stillestående økonomi, voldsom korruption og arbejdsløshed har for nylig bragt dem ned på gaderne for at protestere. Ud over disse faktorer spiller folks frustration over den iranske indblanding i det libanesiske samfund gennem Hezbollah. Det libanesiske folk vil have beskyttelse af Libanons suverænitet mod iransk indblanding.

De voksende protester i Irak, Libanon og Iran, de libanesiske demonstranters afvisning af Hezbollah, de unge iranske demonstranters anti-Khamenei-sloganer og nedbrænding af de iranske konsulater i irakiske byer – viser, at utilfredsheden stiger til Khamenei-regimet. Ingen ønsker længere Khamenei-regimet. 

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.