torsdag , 18 oktober 2018

Belejringer som krigsforbrydelse i Syrien og Tyrkiet

En af de værste former for krigsforbrydelser, der finder sted i den Syriske borgerkrig er den systematiske brug af belejringer, hvor befolkningen indenfor et område sultes ud gennem et længere forløb.

Især Assad har gjort brug af det, men også andre parter i den syriske konflikt benytter sig af taktikken. I en nylig opgørelse fra SiegeWatch er 88.0000 syrere under belejring lige nu, især i Damaskus, Homs og Idlib. Også Deir-Ez-Zor i det østlige Syrien har længe været under belejring af IS, men netop i sidste uge har Assad og hans allierede fået brudt belejringen.

FN kalder strategien “sult eller overlevelse”, fordi den baseres på at gøre forholdene ulidelige for befolkningen ved at forhindre mad, vand og medicin at nå frem gennem belejring og bumbning af madproducenter, hospitaler mv.

Hvordan man på denne måde kan holde befolkningen i et jerngreb, som svækker al modstandskraft, er kommet tydeligt frem i en beretning af den unge Syrer Somar Alhamedeyeh fra Aleppo, der i dag bor som flygtning hos sin mor på Frederiksberg (se Information d. 9/8 17). Han boede i det østlige Aleppo under Assads belejring i 2 år, hvor fødevaremanglen fik priserne til at eksplodere, samtidigt med at ingen efterhånden havde penge til at købe noget for.

For at sikre mad til sine nærmeste, brød han igennem afspærringerne til Vestaleppo, hvor mel og kartofler var billigere. Det blev dog bare værre og værre, og til sidst måtte han opgive dette, og prøve at klare sig igennem fra dag til dag.

Så da FSA i november 2014 genvandt kontrollen over den nordlige rute ud af byen, flygtede han og familien.

Kilder: Geografinfo.dk