Blev Islamisk Stats leder Abu Bakr al-Bagdadi dræbt på en tyrkisk militærbase i Syrien?

Under den afgørende indsats mod Islamisk Stat omkring Hajin og Bahgouz i efteråret 2018 var der mange efterretninger om at Abu Bakr al-Bagdadi ofte befandt sig i de områder langs Eufrats mellemste løb, som længe har fungeret som kærneområder både for Islamisk Stat og forAl Qaeda, f.eks. omkring byen Al Busayrah tæt på udløbet af Eufrats biflod Khabur – 3 km. Nord for byen ligger sågar en landsby, der hedder Baghdadi! Han var dog født i den central-irakiske by Samarra i 1971, og hans egentlige navn var Aawad al-Bedri.

Men efter, at de sidste områder var blevet indtaget, vidste man også, at han var undsluppet fra området.

Det er imidlertid interessant, at Al Baghdadi blev fundet og likvideret i Idlib-provinsen, der overordnet er helt kontrolleret af Tyrkiet – oven i købet tæt på grænsen til den tyrkiske Hatay-provins, hvorfra alle tyrkiske operationer i Idlib-området styres.

I en udtalelse fra SDF om aktionen, angives, at den fælles operation mod al-Bagdadi fandt sted nær en tyrkisk militærbase ved byen Barisha, i den nrdlige del af Idlib provinsen.

Satellitbillede over det tilholdssted for al-Bagdadi, der senere blev bombet. Det fremgår af billedet og et andetbillede i en mindre målestok, at det bombede område tydeligvis er en del af et større kompleks – som meget kan være andet end den tyrkiske militærbase, som SDF omtaler i sit kommuniké fra aktionen. Militærbasen, som SDF omtaler er ikke en del af den ring af den ring af tyrkiske militære forlægninger i yderkanten af Idlib-området.

Men der står ikke et ord om nærheden til en tyrkisk militærbase. Hele komplekset ser ud til at være anlagt i en tidligere olivenlund. Det relativt civile fysiske udseende kan skyldes, at basen – beliggenheden taget i betragtning – meget vel kan have været af rent efterretningsmæssig karakter. Man skal i den forbindelse være opmærksom på, at al tyrkisk tilknytning til Islamisk Stat har været koordineret af den tyrkiske efterretningstjeneste. 

Det er ikke mærkeligt, at, at den tidligere præsidentielle udsending for koalitionen mod Islamisk Stat, Brett McGurk, har udtalt, at ”Tyrkiet mangler at komme med nogle forklaringer, hvad angår lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Bagdadi.”

Han har understreget, at Baghdadi blev ikke fundet i sine traditionelle områder i det østlige Syrien eller vestlige Irak, men derimod i det nordvestlige Syrien – kun få kilometer fra den tyrkiske grænse i Idlib-provinsen, som har været beskyttet af et dusin tyrkiske militær forlægninger siden starten af 2018. Det fortæller os, at det amerikanske militær åbenbart valgte at sætte operationen i gang fra et sted, hundreder kilometer væk i Irak, til et sted i umiddelbar nærhed til militære installationer i Tyrkiet, lige på den anden side af grænsen.”

Det må her indskydes, at militærbasen ved Barisha ikke er en af de tyrkiske forlægninger i udkanten af Idlib-området, som McGurk her omtaler.

McGurk tilføjer, at De forenede stater efter sigende ikke gjorde Tyrkiet opmærksom på raided før vores styrker var tæt på dets grænse, altså de samme forholdsregler, som vi ville have ydet overfor modstandere som Rusland og Syrien.”

Han bekræftede, at ”Idlib er blevet verdens største terrorist rede. Størstedelen af de næsten 40 000 udenlandske lejesoldater som har oversvømmet Syrien under borgerkrigen er kommet gennem Tyrkiet ind i det nordvestlige Syrien. Idlib er i dag stort set kontrolleret af Al-Qaedas samarbejdspartner i Syrien, som er holdt oppe af grænsehandel og udfolder et symbiotisk forhold til de tyrkisk-støttede oppositionsgrupper”.

McGurk roste i den forbindelse SDF og mindede præsident Trump om, at evnen til at opnå information i disse områder ikke afhænger af Tyrkiet, men derimod af de andre allierede, som vi har etableret i Syrien, især de kurdisk ledede Syrisk Demokratiske Styrker (SDF). Det var ikke nogen overraskelse at høre præsident Trump bekræfte, at den afgørende information om Bagdadi kom fra SDF. Sådan har det været ved næsten alle lignende operationer rettet mod Islamisk Stat-ledere i Syrien”.

Det er ligeledes interessant, at Al Baghdadis højre hånd, Abo Hassen al Muhajar, ifølge SDF General Mazloum Abdi blev fundet og dræbt dagen efter, et helt andet sted. Nemlig i landsbyen Ain al-Baida nær Jarablus, den syriske grænseby til Tyrkiet, som har været udgangspunkt for Tyrkiets styring af alle operationer i Shabah-området i det nordvestlige Syrien. Det ligger i det tyrkisk besatte Shaba-område, mere end 150 km fra Barisha,hvor al-Bagdadi blev dræbt, se kortet i indledningen.

Der findes efterhånden utallige undersøgelser der viser, hvorledes samarbejde mellem Tyrkiets efterretningstjeneste og Islamisk Stat og andre jihadistiske grupperinger har været helt formaliseret over grænsen til Tyrkiet både til Idlib-området, til Shabah-området, til Afrin, og nu også i det område mellem Ras al-Ain og Tel Abyad, øst for Eufrat, som tyrkiet nu har invaderet – og som er vist med gråt på oversigtskortet over aktionen.

Netop derfor skriver SDF i sin udtalelse om aktionen følgende: ”Vi advarer verden mod den fare, der ligger i at de jihadiske grupperinger sammen med den tyrkiske hær trænger ind i området mellem Ras al-Ain og Tel Abyad, som er blevet besat af tyrkisk støttede militser. Regionen kan derigennem blive en sikker havn, hvor Islamisk Stat kan få muligheder for at reorganisere sig. Vi har allerede beskrevet, hvordan Islamisk Stat medlemmer og nogle af gruppens ledere er rykket til områder kontrolleret  af den tyrkiske hær i Nordsyrien. Tilstedeværelsen af den tyrkiske hær og dens lejesoldater i Idlib, Afrin og Shaba-ormådet, og den seneste operation, der førte til drabet på al-Baghdadi, netop i et område, hvor den tyrkiske hær er tilstede, er et andet bevis på sandheden i vores gentagne advarsler”.

Kilder:

Allison McCann, Anjali Singhvi and Welyi Cai, 2019: See where the raid on al-baghdadi took place in Syria. The New York Times, 27 okt. 2019.

Anonymous, 2019: SDF statement on the killing of ISIS leader al-Baghdadi. ANF, 27 Oct. 2019.

Anonymous, 2019: Mazloum Abdi: Right forearm of al-Baghdadi killed near Jarablus. ANHA, 27. Oct. 2019.

Anonymous, 2019: US President Trump: al-Bagdadi is dead. ANF, 27. Oct. 2019 Anonymous, 2019: Turkey has some explaining to do on Baghdadi’, former US envoy. ANF, 29. Oct. 2019