Dansk initiativ for mor-barn hospital i Rojava

Af INDZ- Dirbeseyi

Rojava er hårdt ramt under Syrienkrigen.

Kobane var næsten faldet for ISIS og blev reddet af kurdiske guerilla støttet af amerikanske luftvåben. Størstedelen af byen har været total ødelagt og er stadig i genopbygningsfasen. Der er nybygget hospitaler, skoler og boliger. Genopbygningen har resulterede i et velfungerende hospitalssystem.
Det samme gælder det øvrige Rojava. Man er godt igang med genopbygning samtidig med kampen mod ISIS fortsætter. ISIS er næsten succesfuldt bekæmpet og udryddet.
Befolkning lider dog stadigvæk under embargo’en af nabolandene. Grænserne er kun ganske få steder åbne.

Genopbygning af Rojava er vores allesammens ansvar.
Befolkning har lidt under verdens mest frygtelige islamister.

Truende invasion i nær fremtid

I skrivende stund foreligger der en grund i Dirbesiye, hvilken ifølge lokalplanen i Rojava er den grund der er beregnet til et kvinde-barn hospital.
Rojava er delt op i kantoner svarende til danske regioner. Dirbesiye ligger i Cizire kanton, omtrentlig midt i Cizire kantonen. Cizire kanton er det største kanton og den kanton med flest indbyggere.

mest centralt beliggende i kantonen og dermed nem tilgængelig for lokalbefolkningen.
Hospitalsvæsnet i Kantona Cizire består af 5 offentlige hospitaler (Derik, Qamislo, Amude, Dirbesî, Sere Kanîye) og 20 private hospitaler samt et vist antal mindre sundhedsklinikker. Derudover forefindes et netop nybygget og veludbygget hjertecenter, hvilket er stadig under bygning og kun mangler hospitalsudstyr til kard. opvågning og semi-intensiv stue. Endvidere nybygges en større øjenklinik.

I alt 650 læger findes i Rojava, hvoraf 250 læger er i Qamislo, hovedstaden i kanton Cizire, og 150 læger i Heseke. Øvrige læger fordeler sig på de øvrige hospitaler og sundhedsklinikker med gns 10-35 læger.

Der er et trængende behov for et kvinde-barn hospital i Kantona Cizire. Her vil kunne samles all specialespecifik viden om gynækologi/obstetrik og pædiatrien samt neonatalogien.

Det er yderst vigtigt at vi kurder i det kurdiske miljø i Danmark står sammen om dette humanistisk projekt, som dette.

Det er vores allesammens ansvar at tage hånd om vores kvinder og børn.
Kvinderne har været centrale i kampen mod isis og aldeles i den kurdiske frihedskamp. Børnene er vores fremtid, viderebringer det kurdiske arv og styrker fundamentet i et Kurdistan.

Vigtigt at giv mennesker i området et tåleligt liv på trods af demografiske forekommende kampe.

Det er yderst vigtigt at støtte lokalt. Således mennesker bosat i området ikke søger væk fra deres hjem og forsøger at søge lykke andetsteds.
Optimering af levestandard og støtte i nærområder er altafgørende for at folk ikke forsøger lykken andetsteds grundet armod pg ringe levestandard. Flygtningestrømmen forsøges dermed minimeret.

Formål

At bygge et dansk hospital i Rojava og derfor at mobilisere maksimal støtte til bygning af et kvinde-barn hospital i Dirbesiye.