Demirtas er fredens mand

Af Serdal Benli

Dette er Selahattin Demirtas (to gange til højre for mig), som jeg har kendt siden 2007, og som har siddet i fængsel siden efteråret 2016. Her er på billedet er vi sammen med hans partikammerater til en protestdemonstration i byen Diyarbakir i 2012 under fejringen af det kurdiske nytår, som den tyrkiske regering havde forbudt det år.

Demirtas var formand for det venstreorienterede Pro-kurdiske parti HDP, da han blev sat i fængsel. Siden 2015 er flere af medlemmerne af HDP, deres tidligere medforkvinde Figen Yüksekdağ samt øvrige HDP-parlamentarikere blevet anholdt, og alle deres borgmestre har været afsat af regeringen, mens kommuner er sat under administration. Heldigvis har nye taget over efter kommunalvalget i år, men flere er fortsat buret inde ligesom Demirtas.

Demirtas er fængslet, fordi den tyrkiske stat er bange for hans kamp for frihed, fred og demokrati. Han udfordrer den etablerede Tyrkiets fastlåshed i en blind nationalisme, der holder vigtige og centrale spørgsmål som det kurdiske spørgsmål og demokratisering en af landet uløselig hen.

Lige nu har Tyrkiet, vores NATO-allierede, førertrøjen i at være verdens største fængsel for journalister, folkevalgte parlamentarikere og borgmestre, forfattere og systemkritikere.
Det er en trist og bekymrende udvikling, at landet, der indtil for få år siden gerne ville være medlem af EU, udvikler sig i en negativ retning, hvor retsstaten er under pres og grundlæggende rettigheder krænkes.

Kære kammerat Demirtas: Du er ikke alene. Selvom Erdogans regime har buret dig og dine kammerater inde fysisk, lever jeres ideer og kamp for frihed og ligestilling videre i mange tusinder og millioner.

For ingen kan aldrig tage tankerne og drømmen for frihed, sameksistens og demokrati fra jer. Og Erdogans regime vil også falde. For intet kan stå imod menneskers drøm og ønske om frihed. Historien er vores sande vidne på dette.

INFO: Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.