Demokrati i Irak afhænger af pressefrihed

Af Ferzad Omar

De irakiske myndigheder har forsøgt at undgå at trække offentligheden til protesterne ved at skabe en de facto-medieafbrydelse. De har gentagne gange lukket internettet, forbudt tv-stationer og tvangsforbudt journalister fra at dække demonstrationerne og forladt verden stort set i mørke om millioner af menneskers skæbne. 

Den irakiske regerings kraftige sikkerhedsreaktion på protesterne har efterladt mere end 400 mennesker døde og næsten 20.000 sårede.

Sikkerhedsstyrker har kort tilbageholdt, slået og beslaglagt udstyr fra journalister for at forhindre dem i at dække protesterne.

Flere journalister har forladt Bagdad og flygtet til det irakiske Kurdistan eller til udlandet af frygt. De er bange for angrebene på tv-stationerne og overfaldene og arrestationerne af journalister. Uden medier eller internet vil ingen vide, hvad der sker i Irak, hvilket er en frygtelig udvikling.

De Forenede Stater og Den Europæiske Union har fordømt regeringens undertrykkelse og har støttet demonstranternes ret til at udtrykke deres protester. 

Det internationale samfund bør placere irakiske myndigheder under større kontrol for at forhindre yderligere blodsudgydelser og bekæmpe angrebet på Iraks demokratiske institutioner.

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.