torsdag , 18 oktober 2018

LIVEBLOG fra Kurdisk konference på Europa Parlamentet

Den årlige konference af EU Turkey Civic Commission (EUTCC) fandt sted hhv. i onsdags og i torsdags i Europa-Parlamentet i Bruxelles. Med en række alliancer socialistiske og grønne alliancer samt det kurdiske institut i Bruxelles som arrangører er godt 120 politikere, journalister, jurister og intellektuelle samlet under overskriften ”Democratic Alternative to Tyranny and Chaos in the Middle East – Kurdish Vision and Strategies”

Forkvinde for EUTCC, Karianne Westrheim, åbnede konferencen på vegne af organisationerne og partierne de europæiske partier bag eventet. Hun indledte konferencen med at kalde forsamling til et minuts stilhed for den for nyligt afdøde Essa Moosa, mangeårig støtter af den kurdiske sag, og alle martyrer der har viet deres liv til det kurdiske folk.

Herunder følger uddrag fra talerne på konferencens første dag.
Bodil Valero, MEP (Sverige): “I Rojava udfolder der sig en kamp mod IS, og alle er glade for kurdernes indsats. Men EP har desværre ikke tilstrækkeligt formået at skabe opmærksomhed omkring den kurdiske sagde. Det håber jeg vil ændre sig i det nærmere tid.”

Doug Nicholls talte på vegne af Den Britiske Føderation af Fagforeninger og meddelte konferencens deltagere, at 2 af Englands 3 største fagbevægelser nu officielt støtter Freedom for Öcalan kampagnen: ”Frihed for Öcalan er frihed for det palæstinensiske folk og alle undertrykte nationer”.

Dilan Taşdemir, HDP-parlamentariker: ”Den tyrkiske regerings indstilling over udviklingen i Rojava var illustrativt for landets oprigtige kurdiske politik. Derfor tog de livet af den såkaldte fredsproces og udnytte det for at konsolidere sin egen magt. I kølvandet på valget d. 7. juni blev op mod 5000 medlemmer af HDP sat bag tremmer, herunder partiledere, folkevalgte og aktivister. […] Særskilt oplevede vi, at kvindelige medlemmer, kvindeorganisationer, og kvindebevægelsen sat på målskiven af regimet.”

Cengiz Candar, den erfarne tyrkiske journalist startede sin tale med at mindes den tyrkiske revolutionær Deniz Gezmiş, som på vej mod galgen manifesterede “Længe leve det tyrkiske og kurdiske folks broderskab”. Candar fortsatte: “Tyrkiet efter kuppet er et Tyrkiet, hvor min kære ven Selahattin Demirtaş og hans partifæller sidder bag tremmer.

Situationen idag er værre end dagene under militærkuppet 1980. Det påminder om Hitlers Tyskland i 1930’erne.”
MEP Ana Gomes: ”EU har været naiv overfor Tyrkiet. Vi må ikke acceptere at blive afpresset under påstande om flygtningeaftaler. Jeg finder disse aftaler umoralske, umenneskelige og uretfærdige. Der er tale om et NATO-medlem, som køber missiler fra Rusland! Hvem er det vi narrer her?!”

Journalist Frederike Geerdink: ”Erdoğans vigtigste allierede er Præsident Assad. Erdoğan vil støtte Assad måtte denne angribe Rojava. Under Sultan Murad brigaden. Erdoğans og Assads metoder minder om hinanden: total bombning, ødelæggelse af byer, og demografiske politikker baseret på etnisk udrensning.”
David Phillips, direktør for Peace-Building and Human Rights Program, Columbia University:

“Tyrkiet underminerer NATO, USA og det værdisæt som det bygger på. NATO er mere end et militært samarbejde. Var Tyrkiet ikke medlem og ansøgte om medlemskab, ville det ikke blive accepteret med i NATO.

Columbia University nedsatte en gruppe på 12 journalister og forskere som nærstuderede Tyrkiets påståede relationer til johadist grupper. Gruppen udgave rapporten ‘Turkeys Terror Ties’ og konkluderede bl.a. følgende fund: talrige udenlandske IS-medlemmer havde tyrkiske stempler i deres pas, IS-kommandør kaldte grænsen for genvejen til Paradis, videoer viser tog med tungt våben på vej til Syrien, tyrkisk læge udtalte at hun havde fået besked på behandle adskille sprede IS-medlemmer, Bilal Erdoğan havde ansvaret for at videresælge olie som IS havde leveret til Adana, AKPs ideologi minder om Det Muslimske Broderskab.”

Phillips sluttede med flg. kommentar: “Tyrkiet har ingen plads i den civiliserede verden sålænge Erdogan er i spidsen. Erdogan er nødt til at blive stillet for retten for hans forbrydelser mod menneskeheden.

Fuld rapport findes her:
https://m.huffpost.com/us/entry/6128950