lørdag , 20 april 2019

Du er ikke alene Osman Baydemir

Af Serdal Benli

Jeg har kendt Osman Baydemir siden 2007. I går blev han også arresteret og buret inde af det tyrkiske regime.

Baydemir er tidligere overborgmester i den kurdiske hovedby Diyarbekir og nuværende medlem af parlamentet for Folkenes Demokratiske Parti (HDP).

Siden 2015 er flere af medlederne af HDP, deres medformænd Selahattin Demirtaş og Figen Yüksekdağ samt øvrige HDP-parlamentarikere anholdt, og alle deres borgmestre er afsat af regeringen og kommuner sat under administration.

Da jeg som valgobservatør mødte ham tilbage i 2007, havde han flere sager på nakken, der til sammen ville give ham over 250 års fængsel. Til det sagde han følgende på sin altid lunefulde og varme stil: “Serdal, hvis jeg bliver dømt i alle retssager, kan jeg ikke nå at afsone alt inden min død, derfor må den tyrkiske stat bære over med mig. Jeg går herfra og må skylde en del i det næste liv. For 250 år gammel bliver jeg ikke”.

I dag er han så fængslet, fordi den tyrkiske stat er bange for hans kamp for frihed, fred og demokrati. Han er den næste i rækken.

Lige nu har Tyrkiet, vores NATO-allierede, førertrøjen i at være verdens største fængsel for journalister, folkevalgte parlamentarikere og borgmestre, forfattere og systemkritikere.

Det er en trist og bekymrende udvikling, at landet der indtil for få år siden gerne ville være medlem af EU, nu er ved at udvikle sig til et diktatur.

Kære kammerat Baydemir: Du er ikke alene. Selvom Erdogans fascistiske regime har buret dig og dine kammerater inde fysisk, lever jeres ideer og kamp for frihed videre i mange tusinder og millioner.

For fascismen kan aldrig tage tankerne og drømmen for frihed, sameksistens og demokrati fra jer. Og Erdogans regime vil også falde. For intet kan stå imod et folks drøm og ønske om frihed. Historien er vores sande vidne på dette.

*Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger, som ikke nødvendigvis repræsenterer redaktionens synspunkter.

INFO: Serdal Benli er medlem af SF.