Endnu et skæbne valg i Tyrkiet – hvad kan det betyde for demokratiet?

Dagen i dag er endnu en skæbnens dag i Tyrkiets historie for det hårdt pressede demokrati i landet. Efter de sidste lokalvalg i 2014 har Tyrkiet været under et enormt politisk pres fra Erdogan og hans støtter. Den demokratiske udvikling er kun gået en vej og det er ned ad. Erdogan’s regime anholder og fængsler stadig fredelige demokratiske politiske aktivister, som er uenige med ham. Endvidere sidder der stadig over 170 journalister fængslet, som er det største antal i hele verden.

Efter militærkuppet den 15. juli 2016 valgte Erdogan systematisk, at fjerne demokratisk folkevalgte HDP-borgmestre og politikere fra deres embeder, med de falske begrundelser om støtte til terror og indsatte sine egne folk i stedet for. Protester gik højlydt fra HDP-landet, men regimet havde besluttet sig for at det var det de gjorde. Endnu en udemokratisk handling blev gennemført i landet, som i andre lande ville have ført til kaos eller omgående fratrædelse af lederne. Men nej i Tyrkiet har demokratiet fået så trænge kår, at der stort set intet er at stille op, når først regimets ledere har talt.

Et af de vigtigste valg

Valget i dag er derfor en vigtig mulighed for det tyrkiske folk for at gå imod Erdogans autoritære regime og kan være med til genetablere og styrke demokratiet i et land, hvor det kun går den forkerte vej.

Vesten må også have et ønske om et mere demokratisk Tyrkiet, som bevare en vis form for demokrati, da det ellers kan udvikle sig til et autoritært regime, hvor Tyrkiet bliver tilknyttet Rusland og Iran, samt visse dele af Mellemøsten. Denne udvikling er ikke til gavn for befolkningen i Tyrkiet og slet ikke for Vestens fremtidige samarbejde med Tyrkiet.

Det er derfor vigtigt, at Vesten fastholder Tyrkiet i, at de respekterer de demokratiske retsprincipper og dermed acceptere, at bl.a. et demokratisk valgt parti som HDP ikke kan fratages sine demokratisk folkevalgtes embede med magt.

De sidste meningsmålinger tegner til, at hvis valget foregår på retfærdig og demokratisk vis, så vil HDP i den kurdiske region igen overtage magten i de fleste af de kurdiske byer. Men det kræver, at regimet respektere valgresultatet og ikke igen fjerner, fængsler eller erstatter demokratisk folkevalgte politikere, med usande begrundelser.