mandag , 23 april 2018

Erdogan: Qatar er ikke terrormistænkt

Den tyrkiske ministerpræsident Erdogan udtalte efter, at Saudi-Arabien og andre mellemøstlige havde droppet alle diplomatiske forbindelserne med Qatar på grund af terrorbeskyldninger, at Qatar ikke havde noget med terror at gøre.

Erdogan hilste det Muslimske Broderskab, som blandt andet er stærkt støttet af styret i Qatar og udtalte, at beskyldningerne og sanktionerne mod Qatar ikke var på et hensigtsmæssigt grundlag og tog derfor afstand fra dette. Udtalelserne om fordømmelserne mod Qatar foregik ved en ramadan-middag organiseret af regeringspartiet AKP, som Erdogan er stifter af.

Tyrkiet anser ikke Qatar som en terrormistænkt stat, tværtimod, fortsatte Erdogan i sin tale til de fremmødte ramadan-gæster i Ankara. Man anser sanktionerne mod Qatar som et meningsløst politisk spil og håbede, at de snarligt blev fjernet, da man anså behandlingen af Qatar som uretfærdig.

Tyrkiet har et tæt militært og politisk samarbejde med Qatar og det ses bl.a. i den tyrkiske stats udtalelser. Bl.a. så er det tyrkiske militær i gang med at etablere en militærbase i Qatar, et land hvor også USA har sin største base i Mellemøsten.

Foruden militæret, så er Qatar et af de lande som har investeret mest økonomisk i Tyrkiet og tallene siges, at være omkring 20 mia. dollars i 2016. Samtidig har tyrkiske virksomheder modtaget projekter i Qatar for omkring 11 mia. dollars. Så det kan understreges, at relationerne mellem de to lande forholdsvis stærke og derfor udtaler man, som man nu gør.

Beskyldningerne mod Qatar går blandt andet på, at de har støttet terrorgrupper som DAIS/IS og Al-Qaeda, og derfor har man siden den 5. juni droppet sine diplomatiske forbindelser med Qatar.

Kilde: komnews.org.