Mordet på Tahir Elçi

Mordet på Tahir Elçi

Den 28. november 2015 blev Tahir Elçi dræbt

Tahir Elçi deltog i programmet ‘Neutral Zone’ præsenteret af Ahmet Hakan på CNN Türk den 14. oktober 2015.

Et spørgsmål fra Ahmet Hakan, om PKK var en terrororganisation, svarede Elçi: “PKK er ikke en terrororganisation”.

Efter dette program blev han udsat for en hetz og blev taget i varetægt i Amed. Herefter blev Elçi frigivet efter sit vidnesbyrd.

En advokat, der forsvarede undertrykte mennesker

Tahir Elçi arbejdede som selvstændig advokat i Amed siden 1992. Mellem 1998 og 2006 arbejdede han som manager i Amed Bar Association. I denne periode studerede han international strafferet og straffesag på Academy of European Law i Tyskland og deltog i mange nationale og internationale konferencer som taler.

Han repræsenterede ofre i mange indenlandske retssager og ved de nationale domstole og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMK). Han var medlem af Turkey Bar Association (TBB), Human Rights Center for Science Advisory Board, Human Rights Foundation of Turkey (TIHV) stiftelsesudvalg og var involveret i oprettelsen og driften af flere civilsamfundsorganisationer. Valgt som præsident for advokatsammenslutningen i Amed i 2012, fortsatte han sin pligt indtil 28. november 2015, den dag han blev myrdet.

Ahmet Şık, en efterforskningsreporter, der tidligere var fængslet af den tyrkiske regering og nu HDP-stedfortræder for Istanbul, skrev på Twitter: ”De valgte at myrde Tahir Elçi i stedet for at arrestere ham”.

28. november 2015: Et planlagt mord

Den 28. november 2015 blev Tahir Elçi skudt og dræbt under en pressekonference i byen Diyarbakır i det sydøstlige Tyrkiet. Klokken var 10.53, da Elçi blev skudt og dræbt.

På pressekonferencen havde Elçi appelleret for ro i byen midt i en nylig bølge af konflikt. Ugerne og månederne efter hans død oplevede man en eskalering i konflikten, der resulterede i den næsten fuldstændige ødelæggelse af Diyarbakırs historiske centrum, Sur, en historisk modstand, hundreder af civiles dødsfald.

Rapport fra London University: Politiet skød Elçi

Senere i 2016 bestilte Diyarbakır Bar Association London University Goldsmiths-forskningsgruppen kriminalteknologi til at undersøge de beviser, de var i besiddelse af. Det omfattede vidneafhør, videofilm, fotografier og materiale fra efterforskningen af forbrydelsesscenen og officielle og uafhængige rapporter.

En af de første beskyldninger fra regeringen var, at Elçi faktisk var blevet dræbt af PKK, der var bevæbnet på stedet, den dag. Kriminalteknisk arkitektur afviste imidlertid denne påstand.

De skrev følgende:

“Resultaterne af vores analyse bekræfter med næsten sikkerhed, at ingen af PKK-medlemmer kunne have fyret skuddet, der dræbte Elçi. Baseret på vores analyse konkluderede vi, at politibetjent A og D havde direkte skudt mod Elçi.”

NYHEDER