torsdag , 15 november 2018

Ezidier betaler fortsat prisen for IS’ angreb for tre år siden

I dag for tre år siden blev ezidierne udsat for endnu en massakre, som var den 74. af slagsen. Denne gang var det fascisterne IS, der stod bag massakren tilbage d.3.august 2014. 

Af Ibrahim Benli, medlem af Enhedslistens Kurdistan Solidaritetsgruppe

Ved angrebet var flere tusinde kurdiske ezidi-kvinder blevet bortført af Islamisk Stat (IS) i Sengal (Shingal), som senere blev solgt som sex-slaver. Selv om det lykkedes en del af disse kvinder at flygte fra IS’ fangenskab på egen hånd eller med hjælp fra nogle arabiske forretningsmænd, mener man at der fortsat er mange ezidiske kvinder som befinder sig i områder, der fortsat er under IS’ kontrol. Dertil skal det oplyses at tusinder af disse kvinder allerede blev dræbt enten af IS eller under luftbombardementer mod IS. Aktuelt vides det ikke præcis hvor mange ezidi kvinder der befinder sig IS’ fangenskab.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettighede (SOHR) oplyste tilbage i 2015, at kurdiske ezidi-kvinder var blevet solgt af IS i Irak og i Syrien. De har kunnet bekræfte mindst 27 sager, hvor kvinder var solgt for omkring 1000 dollars til andre eller til deres egen medlemmer i Aleppo og Raqqa i Syrien.

Angrebet mod Ezidier fandt sted den 3. august 2014, hvorinden de kurdiske sikkerhedsstyrker, peshmergaer valgte at forlade området og overlod dermed ezidierne til sin egen skæbne. Næsten 300.000 ezidier måtte flygte fra området og havde søgt tilflugt i bjergene mod nord, Shingal-bjerget. Efter flere dage på bjergene uden forsyninger kom de kurdiske YPG-styrker ezidierne til undsætning. En guerillagruppe på 11 mænd havde dengang formået at danne en sikker korridor til Rojava, kurdiske områder i Nordsyrien.

Ezidier er er en kurdisk religiøs minoritet, der i tusinder af år har levet i Shingal-området i Nordirak. Deres anderledes religion og kultur blev af IS brugt som et argument for at udrydde ezidierne, da IS har udråbt dem til at være ‘djævle tilbeder’.