søndag , 24 juni 2018

FEYKURD: BRYD ISOLATIONEN MOD ÖCALAN FOR AT SIKRE FREDEN 

Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark, FEYKURD indkalder til demonstration i dag kl.13:00 på Nytorv, hvor budskabet er rettet mod Erdogans regime som opfordres til at stoppe isolationen mod den kurdiske leder Abdullah Öcalan øjeblikkeligt.

I en pressemeddelelse oplyser FEYKURD, at en fredelig løsning i Kurdistan og i hele Mellemøsten er afhængig af ophævelsen af isolation mod Öcalan.  FEYKURD opfordrer i den forbindelse samtlige demokratiske kræfter i Danmark til at deltage i demonstrationen med titlen ”Frihed for Öcalan, fred i Kurdistan”, der finder sted i dag lørdag d.8.juli kl.13:00 på Nytorv i København.

I pressemeddelelsen oplyser FEYKURD yderligere følgende:

“Öcalan har siden den 15. februar 1999 været fængslet på den tyrkiske fangeø Imrali i en 20 kvadratmeters celle. Öcalan blev dengang udleveret til Tyrkiet som følge af en international sammensværgelse mod ham og det kurdiske folk. Både amerikanske og israelske efterretningstjeneste stod bag denne sammensværgelse. Siden d. 5. april 2015 har han ikke haft mulighed for at møde sin familie og han har heller ikke haft mulighed for at møde sine advokater siden d.27. juli 2011. På trods af denne kolossale isolation har Öcalan gjort sig umage for at bane vejen for en fredelig og demokratisk løsning af 40 års kurdisk spørgsmål.

Først i januar 2013 lykkedes det Öcalan at overbevise den tyrkiske regering, at han er den rigtige part i den såkaldte ‘fredsproces’. Den tyrkiske regerings repræsentanter og repræsentanter fra den tyrkiske efterretningstjeneste har i perioden januar 2013- frem til april 2015 deltaget i såkaldte fredsforhandlinger, der desværre ikke førte til en konkret handling fra det tyrkiske regimes side. Som led i fredsprocessen havde Öcalan nemlig tilbage til den 21. marts 2013 i forbindelse med den kurdiske nytårsfest Newroz opfordret PKK’s væbnede styrker til at trække sig uden for de tyrkiske grænser. Til gengæld skulle den tyrkiske regering tage nogle skridt, således at fredsprocessen kunne forløbe i det rigtige spor. Der var overordnet tale om følgende skridt;

*ændring af forfatning med henblik på sproglige og kulturelle rettigheder til kurdere og andre folkeslag i landet
*løsladelsen af kurdiske syge fangere i de tyrkiske fængsler
* at foretage den nødvendige ændring af lovgivning således PKK’s guerillaer, der trak sig uden for de tyrkiske grænser kan vende tilbage til Tyrkiet når de bliver afvæbnet.

Dialogen har desværre på daværende tidspunkt ikke ført til nogle konkrete handlinger fra tyrkisk side. Både Öcalan og PKK’s bestyrelsesenhed, KCK havde dengang adskillige gange advaret den tyrkiske regering for at efterleve processens præmisser. Fredsprocessen fik dog en overvældende drejning, da den tyrkiske præsident Erdogan tilbage i april 2015 valgte at sige, at han ikke anerkendte fredsprocessen og dermed gav grønt lys til at afbryde 2 års våbenhvile.

Vi mener at vesten ikke længere kan se igennem fingrene med den meget uheldige udvikling som finder sted i Tyrkiet, hvor lukning af medier, massakre mod civile, undertrykkelse af mindretal, politisk hetz mod kurdere og mod deres leder samt folkevalgte er blevet en hverdag.”