onsdag , 18 juli 2018

Feykurd: En fri Öcalan et frit Kurdistan

Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark (Feykurd) har i de seneste par uger hver fredag slået et informationstelt op med henblik på at oplyse om isolationen mod den fængslede kurdiske leder Abdullah Öcalan.

Hver fredag i tidsrummet kl. 12:00-18:00 på Nytorv står en række aktivister ved informationsteltet, hvor der bliver uddelt informationsmateriale.

Ifølge en talsmand for Feykurd er interessen for informationsteltet stor og mange forbipasserende stopper op for at høre nærmere om Abdullah Öcalan og isolationen mod ham.

Faktaboks:
Öcalan har siden den 15. februar 1999 været fængslet på den tyrkiske fangeø Imrali i en 20 kvadratmeters celle. Öcalan blev dengang udleveret til Tyrkiet. Ifølge pålidelige kilder stod både den amerikanske og israelske efterretningstjeneste bag denne udlevering. Siden den 5. april 2015 har han ikke haft mulighed for at møde sin familie, og han har heller ikke haft mulighed for at møde sine advokater siden den 27. juli 2011. På trods af denne vedvarende isolation har Öcalan insisteret på en fredelig og demokratisk løsning af 40 års kurdisk spørgsmål.

Først i januar 2013 lykkedes det Öcalan at overbevise den tyrkiske regering, at han er den rigtige part i den såkaldte “fredsproces”. Den tyrkiske regerings repræsentanter og repræsentanter fra den tyrkiske efterretningstjeneste har i perioden januar 2013 frem til april 2015 deltaget i såkaldte fredsforhandlinger, der ikke førte til en konkret handling fra det tyrkiske regimes side. Som led i fredsprocessen havde Öcalan nemlig tilbage til den 21. marts 2013 i forbindelse med den kurdiske nytårsfest Newroz opfordret PKK’s væbnede styrker til at trække sig uden for de tyrkiske grænser. Til gengæld skulle den tyrkiske regering tage nogle skridt, således at fredsprocessen kunne forløbe i det rigtige spor. Der var overordnet tale om følgende skridt:

– Ændring af forfatningen med henblik på sproglige og kulturelle rettigheder til kurdere og andre folkeslag i landet.

– Løsladelsen af kurdiske syge fanger i de tyrkiske fængsler.

– At foretage den nødvendige ændring af lovgivning således at PKK’s guerillaer, der trak sig uden for de tyrkiske grænser kan vende tilbage til Tyrkiet, når de bliver afvæbnet.

Dialogen har på daværende tidspunkt ikke ført til nogle konkrete handlinger fra den tyrkiske side. Både Öcalan og PKK’s bestyrelsesenhed (KCK) havde dengang adskillige gange advaret den tyrkiske regering for at efterleve processens præmisser. Fredsprocessen fik dog en overvældende drejning, da den tyrkiske præsident Erdogan tilbage i april 2015 valgte at sige, at han ikke anerkendte fredsprocessen og dermed gav grønt lys til at afbryde 2 års våbenhvile.