Glem ikke hvem der kæmpede imod IS og husk jeres del af ansvaret EU

Af Jiyan Hisar

IS er ved at tabe i Irak og Syrien, og det i sig selv er en fantastisk nyhed. De var de kurdiske mandlige og kvindelige forsvarsenheder YPG og YPJ der kæmpede imod IS på landjorden og det var dem, der opnåede den bedste succes mod tyrannerne fra IS. Det skal selvfølgelig ikke glemmes, at det skete med våben støtte fra USA. Kurderne bekæmpede IS og er en af hovedårsagerne til, at IS er ved at være bekæmpet helt i regionen.

De kurdiske forsvarsenheder og det civile folk har lidt store tab i kampen mod terrorister, og derfor kan vi i vesten ikke nu, hvor IS er ved at være bekæmpet pludselig vende ryggen til kurderne. Deres rolle kan ikke fornægtes og skal anerkendes ved, at vi bakker deres kamp for demokrati op. Kurderne er demokratiets store forkæmpere i Mellemøsten og kæmper vores alles kamp for udbredelsen af demokrati i verden. Hvis vi fra den ene dag til den anden dag vælger at ændre vores strategi og vender kurderne ryggen (igen), så kommer Tyrkiet og Iran til at spille en større rolle i regionen. Tyrkiet’s strategi har som det altid har været, når det handler om kurderne, at man ikke accepterer deres etableringen af selvstyreområder eller en lignende udvikling. Derfor angreb man bl.a. den kurdiske region Afrin i Syrien, da man havde til hensigt at bryde forbindelsen til de andre kurdiske regioner i det nordøstlige Syrien – det såkaldt Rojava.

Kurderne fortjener, at blive anerkendt for deres indsats mod IS-terrorister og ikke ladt i stikken, som man fra Vestens side kan have tendens til. Hvis ikke kurderne i Rojava (de kurdiske områder i Syrien) bliver beskyttet af eventuelle fredsbevarende styrker, kan det endnu en gang få negative konsekvenser for regionen og etableringen af en fred. Kurderne har bevist, at de er med til at skabe denne fred og stabilitet i regionen, og deres idealer om demokrati og kvindefrigørelse er med til styrke etableringen af de demokratiske værdier i en regionen.

Vi skal med alle midler bekæmpe terror og det starter allerede med at støtte de kræfter, som dagligt kæmper imod disse tyranner. Så en opfordring her fra igen er, at vi ikke glemmer kurderne i Rojava og bakker op om deres kamp for frihed, fred, demokrati og kvindefrigørelse i Mellemøsten.