onsdag , 21 august 2019

HDP er vejen frem

Af Jiyan Hisar

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har udskrevet præsident- og parlamentsvalg. Valgdatoen bliver den 24. juni. Det betyder, at han udskriver valget halvandet år før tid.

Erdogan har besluttet sig for at holde det meste af en valgkamp under en undtagelsestilstand. På grund af undtagelsestilstanden har over 120.000 mennesker mistet deres job, tusinder af politiske aktivister og fagforeningsfolk sidder i tyrkiske fængsler. Akademikere har fået forbud mod at rejse ud af landet.

Derudover er landets samtlige kritiske medier enten blevet lukket eller har fået deres redaktion overtaget af regeringsvenlige mediebaroner.

Selvom valget i Tyrkiet ikke kommer til at foregå under demokratiske forhold, så er kampen for demokratiet ikke et overstået kapitel.

Erdogan tvunget til tidlig valg

Der er selvfølgelig forskellige årsager til, hvorfor han udskriver tidlig valg. En af årsagerne skyldes på grund af den dårlige økonomi, hvor man har lidt vækst, men også meget høj inflation og høje renter, som presser mange borgere i landet.

Meget af landets budget går til krigen mod kurderne. Der bliver ikke investeret i befolkningen. Med tiden bliver økonomien mere og mere usikker.

Ud over det dårlige økonomi lykkedes det ikke Erdogan at etablere et godt forhold til nabolandende. De har brugt mange kræfter på at få præsident Assad ned fra magten. De har støttet mange radikale grupper i Syrien imod Assad. Eftersom Iran støtter Assad, har Tyrkiet også fået et dårligt forhold til Iran. Dette har kostet Erdogan dyrt, både politisk og økonomisk.

HDP er håbet

På grund af undtagelsestilstanden sidder stadig mange HDP-parlamentsmedlemmer i fængsel. De må ikke sige noget til regeringen. De må ikke bruge deres demokratiske ret til at føre valg. Undtagelsestilstanden bliver anvendt til at undertrykke HDP.

Dette skyldes, at HDP er det eneste parti, der arbejder for demokrati og ligestilling i Tyrkiet. De deler ikke den samme holdning som Erdogan.

Der er nogle, der går og spørger sig selv, om man kan true Erdogans magt i forbindelse med valget.

Det kan man bestemt. Det er os vælgere, der bestemmer om han skal sidde på magten eller ej. Derfor er det afgørende, at alle bruger deres stemme. Man vinder ikke noget, hvis man ikke tror på sin sag.

Det er klart, at der ikke foregår en fair og retfærdig valg for HDP. AKP-regeringen arbejder heftigt på at få HDP ud af parlamentet. De anholder HDP-medlemmer, truer dem og skaber frygt i dem.

Befolkningen i Tyrkiet sætter pris på HDP. De kan godt se, at HDP er det eneste parti, der arbejder for demokrati og ligestilling. Derfor startede AKP-regeringen krigen mod kurderne og HDP. De vil styrke racismen i Tyrkiet og på den måde kriminalisere HDP.

Frygten for at stemme på HDP har sat sig lidt på folket. Man skal ikke være bange for at stemme på HDP.

Det er vigtigt at understrege, at hvis man lader sig blive påvirket af Erdogans frygt, så taber man. Man skal ikke bøje sig for kampen for demokratiet. Hvis man gør det, venter der endnu værre dage for befolkningen.

Vi skal sige nej til diktatur.

Vi skal sige nej til undtagelsestilstanden.

Vi skal sige nej til krig.

Vi skal sige nej til fascismen.

Din stemme har en afgørende betydning, som kan være med til at ændre den politiske dagsorden i Tyrkiet.

*Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger, som ikke nødvendigvis repræsenterer redaktionens synspunkter.