Hollandsk IS-medlem: Angrebet på kurderne var en fejltagelse

“Jeg har stadig ikke forstået, hvorfor IS kæmpede mod kurderne. Der var ingen andre styrker end kurderne, der kunne have besejret os,” fortæller den hollandske IS-medlem Yago Alexandre Riedijk.

ANF talte med Riedjik i et af de høje sikkerhedsfængsler, der kontrolleres af den autonome administration i Nord- og Østsyrien. 

Han sluttede sig til IS i Syrien i slutningen af 2014. Den 21. januar 2019 blev han fanget af SDF.

Ifølge hans egen beretning besøgte Riedjik ofte en marokkansk moske og en tyrkisk moske kaldet Ayasofya i Arnhem. Den religiøse uddannelse, der blev givet der, repræsenterede et vendepunkt i hans liv, siger han. Fra 2013 havde han kontakt med folk, der var tilsluttet jihadistgrupper i Syrien. Uden at give nogen detaljer, fortæller han om sin vej til Syrien:

“I slutningen af 2014 tog jeg toget til Tyskland, derfra rejste jeg med fly til Istanbul og senere til Antep. I lufthavnen i Antep blev jeg stoppet af politiet. De stillede mig et par spørgsmål, så lod de mig gå, selvom de vidste, at jeg ville fortsætte til Syrien. Senere hentede IS-medlemmer, jeg havde kontaktet via internettet, mig fra hotellet i Antep og tog mig med til et sted, hvor der var dusinvis af mennesker, der kom fra andre lande for at tilslutte sig ISIS. Om aftenen takket være IS-medlemmerne var vi i stand til at krydse grænsen til Syrien uden problemer. På den anden side modtog bevæbnede IS-medlemmer os og tog os til Jarublus.

Ægteskab med 15-årige Shemama Begum

Efter tre dage blev Riedjik bragt fra Jajablus til Raqqa, hvor han modtog to måneders militærtræning i en lejr. Derefter overtog han aktivt alle opgaver, som IS havde fået tildelt ham. I Raqqa giftede han sig med en 15-årig britisk statsborger Shemama Begum. Han siger, at de havde to børn, hvoraf den ene blev dræbt i al-Bagouz, og den anden døde af sygdom på SDF-kontrollerede Hol Camp, hvor Shemama Begum for tiden opholder sig.

Tortur i IS-fængsel

Riedjik blev arresteret for at ville forlade IS. Han blev fængslet i cirka syv måneder og blev angiveligt tortureret: ”Der var massakrer uden for, men hvad der skete i fængslet var forfærdeligt. Jeg kan ikke fortælle det. Det meste af, hvad jeg ikke vidste om IS før, lærte jeg der, men jeg kan ikke tale om det. ”

Ingen terrororganisation

Selvom Riedjik siger, at han beklager hans tiltrædelse af IS, betragter han det ikke som en terrororganisation som en helhed. På trods af de talrige massakrer, som han var involveret i, betragter han sig ikke som skyldig.

At angribe kurderne var en fejltagelse

Riedjik beskriver angrebet på kurderne som en “historisk fejltagelse” af IS: “Jeg forstod stadig ikke, hvorfor IS kæmpede mod kurderne. Jeg ved ikke, hvorfor denne fejltagelse blev gjort. For IS havde det overhovedet ingen hjælp at angribe kurderne. Angrebet på kurderne var vores ende.“

Alle behov dækket af Tyrkiet

IS er blevet støttet af Tyrkiet og mange andre stater, siger Riedjik:

” IS har solgt en stor del af olien til Tyrkiet. Alle vores behov blev dækket gennem Tyrkiet. Jeg tror, at det var en aftale mellem IS og Tyrkiet, som ingen kendte.”