Hvem kan stå bag terrorangrebet i Ankara? 

Af Ibrahim Benli, medredaktør for Nudem.dk

Først og fremmest  fordømmer jeg terrorangrebet i Ankara på det kraftigste og tager afstand fra enhver en forbrydelse mod menneskeligheden.

Gårsdagens terrorangreb i Ankara peger umiddelbart på andre end kurdere, som tyrkisk regering ellers beskylder for at stå bag angrebet. Angrebet har kostet 28 mennesker livet, da de var på vej til deres hjem fra arbejde, imens mange blev såret. På trods af at de kurdiske sikkerhedsstyrker YPG har understeget, at det ikke er dem, der står bag angrebet, gør den tyrkiske premierminister Davutoglu og landets præsident Erdogan sig umage for at udstille de kurdiske sikkerhedsstyrker i Syrien, YPG. som ansvarlige bag attentatet. 

saldirgan ankara
Den formodede gerningsmand bag angrebet i Ankara er Salih Neccar med syrisk afstamning. Neccar er ifølge det tyrkiske nyhedssiteHaberdar.com født i 1992 og blev tilbage i 2014 taget i politiets varetægt og løsladt efterfølgende. Som fremtrædende tyrkisk journalist mener Murat Yetkin, at den formodede gerningsmand har formentlig relation til Assads efterretningstjeneste, såkaldte Emn ül-Askeri. 

I går havde et selvmordbombeattentat kostet 28 mennesker livet, da en bombe i en bil med den formodede gerningsmand Salih Neccar bag rattet kørte ind i 5 busser. De var i forbindelse med fyraften i gang med at transportere personale, der er ansat i det tyrkiske luftvåbens kommando i Ankara. Gerningsstedet er Ankaras mest centrale område, Inönü Bulvari hvor der ligger bygninger tilhørende adskillige ministerier, kommandocentraler for luftvåbenet og hærens øverste kommando.

I første omgang har den tyrkiske regeringschef Davutoglu udpeget de kurdiske sikkerhedsstyrker YPG som ansvarlige for angrebet. Det pro-kurdiske parti PYD’s medformand Salih Müslim har til morgen taget afstand fra angrebet og understreget, at YPG intet har med angrebet at gøre. På trods af denne udmelding insisterer den tyrkiske præsident Erdogan på at beskylde PKK og PYD for at stå bag angrebet. Det tyrkiske luftvåben har her til morgen atter været på vingerne og rettet snuden mod PKK’s tilholdssteder i Nordirak ved Qandil-Bjerget.

I skrivende stund er der endnu ikke nogen, der har taget ansvaret for angrebet. Uanset hvem der må stå bag angrebet, kommer det dog sådan set ikke bag på nogen, at Erdogan og AKP-regeringen forsøger at udpege de kurdiske sikkerhedsstyrker YPG og PKK som ansvarlige bag angrebet, når man tager Tyrkiets Syriens politik i betragtning. Erdogan og AKP-regeringen har gang på gang erklæret, at de aldrig nogensinde tillader et selvstændigt Kurdistan i Nordsyrien, idet de opfatter det som en trussel mod Tyrkiets eksistens. Derfor er det heller ikke overraskende, at Reuters skriver, at omkring 2000 militante, tilhørende de radikale islamistiske bevægelser netop i sidste uge har krydset den tyrkiske grænse over til det syriske område Azaz, hvor de kurdiske sikkerhedsstyrker YPG/YPJ sammen med Syriens Demokratiske Sikkerhedsstyrker forventes at overtage kontrollen. Azaz er en strategisk by i kampen mod IS, men byen er ligeledes vigtig for Tyrkiet, hvis de kurdiske sikkerhedsstyrkers fremmarch i IS kontrollerede områder skal stoppes.

Læs Reuters historie om 2000 militante, der har krydset den tyrkiske grænse over til Azaz her

*Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger, som ikke nødvendigvis repræsenterer redaktionens synspunkter.