Lørdagsmødrene mødes i dag for 700.gang

Lørdagsmødrene mødes i dag for 700.gang

I anledningen af at Lørdagsmødrene samles for 700. gang i dag i Istanbul, mødtes kvindelige repræsentanter fra en række danske organisationer i går med Enhedslistens folketingsmedlem, Nikolaj Villumsen.

Lørdagsmødrene, som på tyrkisk hedder,
‘Cumartesi Anneleri’ er en gruppe, der hver lørdag i en halv time samles ved Galatasaray Pladsen i İstiklal gaden i Istanbul med fotografier af deres “mistede” kære.

Gruppen er oprindelig sammensat af mødre, hvis børn har været offer for politisk mord eller forsvundet under sikkerhedsstyrkernes varetægt. Gruppen mødtes for første gang d. 27. maj 1995, og er sidenhen blevet større og større i kraft af mange menneskerettighedsorganisationer har tilsluttet sig til den største civilulydhed i Tyrkiet.

Repræsentanterne fra danske organisationer henholdsvis Hozan Figen fra Seve Kurdisk Kvindeforening, en repræsentant fra Nazım Hikmet Kulturforening, samt
HDK Danmarks kvindelige ordfører, Sinem Demir mødtes i går med Enhedslistens Nikolaj Villumsen på Christiansborg. Her informerede de om Lørdagsmødrenes historie, samt deres nuværende situation. De bad Enhedslisten om at rejse sagen i Folketingssalen, så Danmark kan stille krav til den tyrkiske stat om at imødekomme Lørdagsmødrenedres ønske, og finde en løsning på problemet.