onsdag , 21 august 2019
Mads Fuglede: PKK skal ud af terrorlisten!

Mads Fuglede: PKK skal ud af terrorlisten!

Nûdem har interviewet Mads Fuglede, folketingskandidat for Venstre. Vi har blandt andet spurgt ham, om EU’s terrorliste går på tværs af frihedsrettighederne, og hvor meget EU bestræber sig på at løse konflikterne i Mellemøsten.

Nûdem: På det seneste har der været diskussion om, hvorvidt EU’s terrorliste går på tværs af frihedsrettighederne. Hvad siger du til det som liberal politiker?

Mads Fuglede: Terrorlisten er nødvendig og stadigvæk nødvendig, men at den skal opdateres. Problemet med EU’s terrorliste er, at den er meget konservativ, hvilket betyder, at den bliver dogmatisk.

Nûdem: Er EU’s terrorliste med til at skade eller løse problemerne i Mellemøsten?

Mads Fuglede: Det er svært at sige. I nogle tilfælde er terrorlisten et brutalt værktøj i forhold til, hvordan verden er indrettet. Jeg vil gerne have et nuanceret terrorliste, og at man opdaterer listen. For eksempel ser jeg gerne, at PKK bliver fjernet fra terrorlisten. PKK bestræber sig på at indgå i dialog og er i god dialog med lokale organisationer i regionen.

Nûdem: Nu hvor du nævner PKK, hvor meget stræber EU for at løse det kurdiske spørgsmål?

Mads Fuglede: EU og Tyrkiet har et besværligt forhold, og det betyder, at det er urealistisk for Tyrkiet at komme ind i EU nu. Det går desværre på en underlig bagvendt facon ud over kurderne, som skal betale prisen, fordi Tyrkiet ikke kommer med flere reformer. EU har ingen sammenhængende plan for det kurdiske spørgsmål. EU har hele tiden overvejende betragtet det kurdiske spørgsmål som et internt tyrkisk spørgsmål, men med de store forandringer, som er sket i de kurdiske områder specielt i Syrien og Irak, er det klart, at denne tilgang slet ikke er tilstrækkelig.

I forhold til spørgsmålet om EU bestræber sig efter at løse det kurdiske problem, har EU lige nu ikke det kurdiske spørgsmål på dagsorden. Men jeg ser da gerne, at EU lægger pres på Tyrkiet, som modarbejder om et kurdisk selvstændighed i det nordlige Irak og i det nordlige Syrien. Der er og kommer i stigende grad kurdisk selvstyre i det nordlige Syrien, men først når Vesten har en sammenhængende plan for Assad-regimet ved vi, hvilken udstrækning dette selvstyre vil få.