Mindst 106 demonstranter dræbt i 21 byer i Iran

Bekræftede videooptagelser, vidneudsagn fra folk og information indsamlet fra menneskerettighedsaktivister uden for Iran, afslører et oprivende mønster af ulovlige drab af iranske sikkerhedsstyrker, der har brugt overdreven og dødelig styrke til at knuse stort set fredelige protester i mere end 100 byer på tværs af Iran.

Mindst 106 demonstranter i 21 byer er dræbt, ifølge troværdige rapporter modtaget af Amnesty International.

Videofilm viser sikkerhedsstyrker, der bruger skydevåben, vandkanoner og tåregas til at knuse demonstranterne.

”Myndighederne skal øjeblikkeligt afslutte denne brutale og dødbringende nedbrud og vise respekt for menneskelivet,” siger Philip Luther, forsknings- og advokatdirektør for Mellemøsten og Nordafrika for Amnesty International.

Top regeringsembedsmænd inklusive Irans øverste leder Ali Khamenei har udsendt erklæringer, der beskriver demonstranter som ”skurke” og giver sikkerhedsstyrkerne et grønt lys for at knuse demonstranterne.

Ifølge beretninger fra øjenvidne, der er bekræftet af videooptagelser, der er gennemgået af Amnesty International, har snigskyttere også skudt mod mennesker fra hustage.

”Selv hvis et lille mindretal af demonstranter har taget til vold, skal politiet altid udøve tilbageholdenhed og ikke bruge mere magt, end det er strengt nødvendigt,” siger Philip Luther.

Flere øjenvidner har fortalt, at sikkerhedsstyrkerne har fjernet døde kroppe og sårede mennesker fra veje og hospitaler.

Internet-lukning

Den 16. november, mindre end et døgn efter, at protesterne begyndte, gennemførte myndighederne en igangværende næsten total lukning af internettet og lukkede næsten alle midler til onlinekommunikation for folk i Iran. Den resulterende informationsafbrydelse er et bevidst forsøg fra myndighederne på at forhindre folk i at dele billeder og videoer.

Ifølge NGO NetBlocks er Irans forbindelse til omverdenen faldet til 4% siden protesterne startede. Alle mobilnetværk er afbrudt, og der er en næsten total national internet- og telekommunikationsafbrydelse, selvom nogle brugere stadig har været i stand til at få adgang til internettet ved hjælp af virtuelle private netværk (VPN’er) og andre midler.

”At lukke kommunikation over internettet er et systematisk angreb på retten til ytringsfrihed og antyder, at myndighederne har noget at skjule. Iranske myndigheder skal øjeblikkeligt ophæve alle begrænsninger for adgang til internettet og sociale medier for at give folk mulighed for at dele information og frit give udtryk for deres mening,” siger Philip Luther.