Mit hjerte græder

Af Serdal Benli

Helin Bölek er fra Grup Yorum, der er et populært folkband og systemkritisk musikerkollektiv fra Tyrkiet. I går gik hun bort efter 288 dages sultestrejke mod det tyrkiske regimes forbud mod gruppens kunst og de dårlige forhold i de tyrkiske fængsler for politiske fanger. Det er en tragedie, at en så smuk stemme og stor kunster valgte at betale den højeste pris. Jeg er målløs, i følelsernes vold, mit hjerte græder, og jeg er rystet over, at det kunne komme så vidt. At musik og kunst skal bures inde og kvæles, fordi magthaverne føler det som trussel.

Grup Yorum og deres musik har en stor plads i mit hjerte. De påvirkede min musikalske smag og styrkede min politiske bevidsthed op igennem min ungdom. Med deres antiautoritære tekster og bevæbnet med violiner, blæsere og traditionelle folkemusikinstrumenter synger de om undertrykkelse, imperialisme, kvindekamp, frihedskamp og solidaritet. Helin og hendes kammerater har siden bandet debuterede i 1985 været igennem flere end 400 retssager. Lige nu er flere af bandets medlemmer fængslet, og bandets situation er et godt billede på et Tyrkiet, hvor friheden for kunstnere, kritiske røster og den politiske opposition mindskes år for år under Erdogans regime.

Kære Helin: Din smukke stemme, din musik og kamp vil leve videre, og den vil gennem generationer fortsat ryste tyrannerne i deres falske tryghed.

Æret være dit minde

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.