Newroz-reception 2019 på Christiansborg

Newroz-reception 2019 på Christiansborg

Tirsdag den 19. marts blev der i tidsrummet kl. 17.00-20:00 i Landstingssalen på Christiansborg afholdt en reception med en række taler fra danske og kurdiske politikere i anledning af det kurdiske nytår, Newroz.

Til at starte med fik Københavns tidligere borgmester Villo Sigurdsson ordet, hvor han ønskede alle de fremmødte en god Newroz.

Villo Sigurdsson sagde, at det ikke er kun kurdere, der holder Newroz. Også iranere og afghanere holder Newroz. Dernæst påpegede han, at kurderne stadig holder Newroz på trods af forbud fra de iranske myndigheder. De fastholder Newroz og giver denne kamp.

Derudover fortalte Villo Sigurdsson betydning af Newroz i forhold til kampen mod diktatur.

Til sidst sagde han, at det er vigtigt at, Leyla Güven og de andre sultestrejkendes krav bliver opfyldt. Deres krav er blandt andet at få stoppet isolationen rettet mod Abdullah Öcalan.

”Den kurdiske leder, Abdullah Öcalan, er nøglen til freden i Tyrkiet,” sagde Villo Sigurdsson.

Herefter holdt Leyla Imret (HDP), tidligere borgmester i Cizre, en tale.

Leyla Imret kom ind omkring forhandlinger mellem Abdullah Öcalan og Tyrkiet tilbage i 2013. Hun sagde, at kurderne og HDP arbejder for en fredsproces.

”Denne fredsproces kom ikke Erdogan til gode. Derfor valgte han at sparke til fredsprocessen,” sagde Leyla Ibret.

I den forbindelse har Erdogans voldelig politik overfor kurdere udløst en økonomisk og politisk krise i landet.

Derudover sagde Leyla Ibret, at der er brug for støtte fra de demokratiske kræfter. Demokratiet og menneskerettigheder er under pres fra Erdogan.

Til sidst sagde hun, at alle bør sende breve til EU og CPT for at gøre opmærksom på det kurdiske problem.

Herefter fik socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen ordet. Han påpegede, at flere danske statsborgere har siddet fængslet i Tyrkiet på grund af Erdogans stikkerlinje. I øjeblikket kører der retssager mod nogle personer i Danmark, der arbejder for Erdogans stikkerlinje.

Lars Aslan Rasmussen kom også ind omkring Irans attentatplaner mod politikere i Danmark. Han var ikke overrasket over deres planer, da Iran tidligere har begået attentatplaner mod kurdiske politikere i Europa.

Lars Aslan Rasmussen bemærkede, at kristne i Irak bliver forfulgt af IS, hvilket betyder, at en del er flygtet fra landet. Men kurderne har været gode til at passe på dem. Kristne lever i fred i området.

Til sidst takkede han Leyla Güven for sin kamp. Det er en kamp, der skal have mere fokus.

Derefter fik Serdal Benli ordet, hvor han snakkede om det kommende kommunalvalg i Tyrkiet.

”Det bliver ikke en fair valgkamp i Tyrkiet,” sagde Serdal Benli.

SF’eren påpegede, at tusinder HDP-medlemmer sidder fængslet. Oppositionen er stærk under pres. Erdogan truer alle til at stemme på hans parti frem for HDP.

Ifølge Serdal Benli er der brug for et paradigmeskifte i Tyrkiet og i Danmark.

”Stop for fremmedhad,” sagde Serdal Benli.

Søren Søndergaard fra Enhedslisten sagde, at kurderne har været effektive i kampen mod IS. Især kampen i Kobane. Det var en stor sejr. Vesten bør ikke glemme deres indsats.

Han kom også ind omkring fængsling af politikere i Tyrkiet.

”Vi står sammen om Öcalan og Demirtas,” sagde Søren Søndergaard.

Bagefter var der samtaler og kurdisk mad, inden musikken tog over, hvor gruppen Verdens Sirener sang ”Ez berfim” for de fremmødte.

Newroz-receptionen blev arrangeret af Kurdisk Forum.

Indland NYHEDER Udland