Norge er dømt for udlevering af den kurdiske aktivist til Tyrkiet

Den kurdiske aktivist Gülizar Taşdemir blev i sidste år udleveret til Tyrkiet af de norske myndigheder. Nu har en domstol truffet afgørelse om, at Taşdemirs basale rettigheder er blevet krænket under denne proces.

Gülizar Taşdemir, der kæmpede for en aktiv kamp i den kurdiske frihedsbevægelse i 27 år, søgte asyl i Norge i 2015.

Taşdemirs asylansøgning blev afvist af de norske myndigheder i 2016. Hun fik at vide, at hvis hun returneres til Tyrkiet, ville hun ikke opleve nogen fare.

Efter at have fået afvist asyl i Norge, tog Taşdemir til Tyskland og anmodede om asyl. Tyskland sendte dog den kurdiske aktivist tilbage til Norge i henhold til Dublin-aftalen den 2. juli 2018.

Den 4. juli 2018 blev Taşdemir udleveret af de norske myndigheder til Tyrkiet trods stærke reaktioner fra Amnesty International og adskillige organisationer.

Taşdemir blev tilbageholdt af det tyrkiske politi i Istanbuls lufthavn.

Tre uger efter hendes udlevering beskrev den norske migrationsmyndighed udleveringen af ​​den kurdiske aktivist som en fejltagelse og tildelte hende derefter asylretten. En genindrejse til Norge ville imidlertid ikke være mulig på grund af hendes arrestation i Tyrkiet. Hendes advokat i Norge, Jan Birkeland, anlagde derefter en retssag mod det norske justitsministerium.

En domstol i Oslo har truffet afgørelse om, at det norske justitsministerium krænkede menneskerettighederne og den bindende europæiske menneskerettighedskonvention ved at udlevere Taşdemir til Tyrkiet.