søndag , 24 juni 2018

Samvittigheds- og retfærdighedsvagten fortsætter

I sidste uge igangsatte HDP en protestmanifestation, den såkaldte ”samvittigheds- og retfærdighedsvagt”, hvor man bl.a. protesterede over den fortsatte undertrykkelse af de demokratiske kræfter i Tyrkiet, samt det systematiske politiske pres mod HDP og dets medlemmer og ikke mindst anholdelserne af de folkevalgte parlamentsmedlemmer og mange borgmestre.

 

Protestmanifestationen startede i den kurdiske hovedby Amed og er nu også påbegyndt i Istanbul.

Iblandt deltagerne i Istanbul deltager HDP-parlamentsmedlemmet Sırrı Süreyya Önder også og Önder udtrykte, at behandlingen af HDP og dets medlemmer ikke kunne accepteres, da det strider imod alle demokratiske værdier.

Öcalan skal leve under menneskelige forhold

Önder udtalte over for avisen Yeni Özgür Politika, at det i denne sammenhæng også var vigtigt, at man pointerede den umenneskelige behandling af Öcalans på fangøen Imrali.

Önder: ”Öcalan opfodrer til fred og dialog for at løse denne årtier lange konflikt, så derfor skal han have mulighed for at leve under menneskelige forhold og tages med på råd, da han med sin status og anerkendelse iblandt i kurderne kan være med til at præge tingene i en mere fredelig og demokratisk retning”.

Protesten vokser

Önder udtrykte sine frustrationer og bekymringer for Tyrkiets udvikling i en mere og mere udemokratisk retning under Erdogans regime, og at man fra HDP’s side konstant ville tage kampen op imod totalitære styrer og deres undertrykkelse.
Önder understregede flere gange i sine udtalelser til Yeni Özgür Politika, at man fra statens side frygtede den voksende protest mod styret og derfor handlede som man nu gjorde ved bl.a. at smide folk i fængsel på samlebånd.

Siden protestmanifestationen startede er støtten kun vokset. Ngo’er og fagforeninger dukker dagligt op for at vise deres støtte til HDP og den igangsatte aktion. Iblandt støttedeltagerne var ”Fredsmødrene”, som havde det klare budskab, at man ønskede fred og retfærdighed, samt ingen mødre mere burde fælde en tårer over endnu et mistet barn.

Nudem.dk

foto: Firatnews