Situationen i Idlib kan medføre, at Afrin falder på kurdernes hænder igen

Af Faysal Derik

Syrien forsøger i disse dage at overtage Idlib, mens Tyrkiet forsøger at beholde byen via radikale grupper. Situationen i området har eskaleret sig. Både Syrien og Tyrkiet har haft kampe, hvilket betyder, at der har været tab på begge sider.

Assads-regimets drøm er at overtage hele Syrien, mens Tyrkiets drøm er at overtage Idlib, så de kan etablere den såkaldte ‘Misak-Milli’, som dækker over Syrien og Irak.

Rusland holder med Assad-regimet. De accepterer ikke den tyrkiske stats politik i Idlib for at bringe Ruslands regionale og dermed globale interesser i fare. Ruslands tavshed vil betyde, at politik, som den har strikket i de sidste par år, er blevet totalt spildt, og at dens langsigtede regionale interesser er blevet alvorligt kompromitteret.

Når man ser på dette bord, er det muligt at sige, at krigen på jorden vil fortsætte mellem Syrien og Tyrkiet i et stykke tid.

Men hvad betyder krisen i Idlib for kurderne?

En anden vigtighed af Idlib er, at den vil bestemme skæbnen af den tyrkiske invasion i Afrin. Nu hvor krigen er eskaleret mellem Tyrkiet og Syrien, har Rusland lukket luftrummet for Tyrkiet. Og det kan koste Tyrkiet så dyrt, at det gør det umuligt at holde fast i Afrin mod SDF. Vi skal huske på, at Tyrkiet gik i krig i Afrin, fordi Rusland gav tilladelse for, at de kunne bruge syrisk luftrum. Uden Ruslands støtte ville Tyrkiet aldrig kunne have overtaget Afrin. Situationen i området har ændret sig nu. Med mange års erfaring på landjorden på grund af krigen mod IS, har kurderne nu nemmere ved at overtage Afrin.

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.