tirsdag , 18 september 2018
Søren Søndergaard: Følg FN- Våbenhvile i Afrin nu

Søren Søndergaard: Følg FN- Våbenhvile i Afrin nu

I sidste uge var jeg til møde i FN-bygningen i New York og overværende behandling af resolutionen om våbenhvile i Syrien.

Efter lange forhandlinger blev resolutionen vedtaget enstemmigt. På to punkter er resolutionen fuldstændig klar: Våbenhvilen skal gælde i 30 dage. Og våbenhvilen skal også gælde i Afrin!

Det forsøger det tyrkiske regime at benægte. Det insisterer på, at fortsætte terrorbombardementerne af selvforsvarsstyrkerne, men også af forsvarsløse civile.

Det tyrkiske regime påstår, at det har de ret til. Og når talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium slår fast, at FN-resolutionen om våbenhvile i Syrien også omfatter Afrin, så svarer det tyrkiske regime, at amerikanerne bør læse resolutionen lidt grundigere.

Men hvem er det, som ikke kan læse? Er det det amerikanerne? Er det den franske præsident Macron. Er det Tyskland og Rusland. Og er det alle medlemmerne af FN’s Sikkerhedsråd? Nej, det er det tyrkiske regime selv, som ikke vil læse, hvad der står!

Resolutionen er fuldstændig klar: Den eneste undtagelse fra kravet om våbenhvile er militære operationer mod Islamisk Stat, al Qaeda, al Nusra-fronten og andre terrorgrupper udpeget af Sikkerhedsrådet.

Har Sikkerhedsrådet udpeget SDF, som kæmper for lige ret for alle etniske og religiøse grupper, som en terrorgruppe? Aldrig! Har Sikkerhedsrådet udpeget YPG og YPJ, som så heltemodigt forsvarer menneskelige rettigheder, som en terrorgruppe. Aldrig!

Hvem er det, som kalder frihedskæmpere for terrorister? Hvem er det, som kalder folk, der forsvarer kvindernes rettigheder, for terrorister? Hvem er det, som kalder folk, som ønsker fred mellem etniske og religiøse grupper, for terrorister? Det er alene det tyrkiske regime!

Derfor siger vi også til den danske regering: I må klart og tydeligt kræve af den tyrkiske regime, at det overholder FN-resolutionen. Uden tøven, uden betingelser – Stop angrebet på Afrin nu!

Men vi siger en ting mere til den danske regering: I snakker meget om at hjælpe i nærområdet. Så lad handling følge ord. Uden tøven, uden betingelser – massiv humanitær hjælp til civilbefolkningen i Afrin nu!

Til sidst vil jeg sende en tanke til alle de unge mænd og kvinder i YPG og YPJ, som har givet deres liv i kampen mod Islamisk Stat og nu senest mod den tyrkiske invasion. Når historien skrives vil jeres indsats aldrig blive glemt. Jeg sender en tanke til de endnu flere civile ofre i Afrin for de tyrkiske bombardementer. Jeres skæbne skal være en daglig påmindelse om, at vi skal forstærke vores indsats:

Krig er foragt for liv, fred er at skabe!

Følg FN: Våbenhvile i Afrin nu!