Stort nederlag til Erdogan og hans parti AKP

Af FEY KURD

De sidste tre måneder har Tyrkiet været præget af lokalvalget.  Erdogans regeringsparti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), mistet kontrollen over hovedstaden Ankara og store byer som; Istanbul, Mersin, Antalya, Adana og Izmir.

Især Istanbul og Ankara er de byer, som Erdogan og hans parti AKP har siddet på i 25 år, og hvor oppositionen normalt har tabt det ene valg efter det andet. Dette valgresultat er også med til et personligt nederlag for Erdogan. Da han har været meget aktiv under hele AKP’s valgkampagne.

I 2009 og 2014 vandt pro-kurdiske og venstreorienteret parti i Tyrkiet, HDP’s (Folkenes Demokratiske Parti) lokalafdelinger mere end 100 borgmesterposter.  Efter militærkuppet den 15. juli 2016 valgte Erdogan systematisk, at fjerne demokratisk folkevalgte HDP-borgmestre og politikere fra deres embeder. Kommunerne blev sat under statslig administration, og halvdelen af de afsatte borgmestre er fængslet med falske grundlag,

Lokalvalget i søndags har vist at befolkningen i Tyrkiet har stemt imod Erdogans autoritære regime og ønsker at være med til at genetablere og styrke demokratiet i et land, hvor det kun går den forkerte vej.  I de kurdiske byer lykkedes HDP at have at samtlige borgmester poster, trods trusler.

Vi opfodrer demokratiske kræfter at støtte et mere demokratisk Tyrkiet, som at bevare en vis form for demokrati, da det ellers kan udvikle sig til et autoritært regime for befolkningen i Tyrkiet.

Vi skal lægge pres på vores hjemlige politikere for, at de skal lægge pres på den tyrkiske regering og kræve, at de overholder menneskerettighederne.

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.