Syrienskrigere skal for en international domstol

Af Jenan Jamil Bozo

Islamisk Stat er fordrevet fra deres sidste bastioner i Syrien. Det er glædeligt, men krig og terror krydser stadig landegrænser så let som ingenting. Det har vi med sorg i hjertet set i Sri Lanka, New Zealand og Vestafrika.

Kampen mod terrorister og fanatikere fortsætter. Uanset hvem de er, skal de nedkæmpes og fanges. Men hvad så? I de vestlige retssamfund stiller vi jo ikke bare krigsfanger op mod en mur og skyder dem.

Som kristendemokrater mener vi, at de tilfangetagne skal stilles til regnskab i de nærområder, hvor de har udført deres ugerninger. Til det har vi brug for et retfærdigt retssystem. Når det gælder “syrienskrigerne” bør der derfor nedsættes en international krigsforbryderdomstol i det kurdiske område af Syrien og Irak. En ny “Nürnbergdomstol” som den, der dømte naziforbrydere efter anden verdenskrig.

Kurdere, yazidier og kristne har taget de største tab i menneskeliv i kampen mod Islamisk Stat. De er førstehåndsvidner til islamisternes grusomheder, og det er også af hensyn til deres retsfølelse, at den internationale domstol bør placeres i nærområdet.

Det er godt, at andre danske partier nu også er begyndt at tænke i den retning. At vi ikke skal flyve krigsforbrydere med dansk tilknytning hjem til et fængselsophold “på første klasse”. At de skal dømmes og afsone deres straf i fængsler, som det kurdiske selvstyre er parat til at opføre. Selvfølgelig under internationalt tilsyn, så fangerne ikke mishandles eller lider anden overlast.

Ved flere lejligheder har vi kristendemokrater sagt varmt tak til kurderne, for deres heroiske kamp mod Islamisk Stat. Den tak savner vi fra mange andre partier.

Kurderne savner også den danske regerings støtte til den kurdiske nations ønske om selvstyre for et frit, demokratisk og blomstrende Kurdistan. Den sag vil være KDs sag, når vi kommer i Folketinget.

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.