Tale af Søren Søndergaard (MF for Enhedslisten) til Newroz i Albertslund 17. marts 2019

Af Søren Søndergaard

På Enhedslistens vegne vil jeg ønske jer alle et godt og fremgangsrigt Newroz

Newroz betyder ny dag. Og hver ny dag er en ny begyndelse. Hvor der er en mulighed for at tingene bliver bedre end de var i går.

Der er mange steder, hvor der er brug for en sådan ny begyndelse.

Det gælder i Europa, hvor Fort Europa lukker sig mere og mere om sig selv. EU betaler penge til Erdogan og andre despotiske regimer for at holde flygtninge, som flygter fra krig og nød, ude. Det er skammeligt. Og det må ikke fortsætter. Det skal der gøres noget ved. Lad os bruge valget til EU-parlamentet den 26. maj til at skabe en ny begyndelse.

Det gælder klimaet. Temperaturen stiger. Flere og flere steder på kloden bliver ubeboelige og mange steder bliver det vanskeligere at leve og dyrke jorden. Det skal der gøres noget ved. Der er brug for en ny begyndelse, hvor vi gør en ordentlig indsats for at forhindre klimakatastrofen.

Det gælder Danmark, hvor den fremmedfjendske lovgivning bliver værre og værre. Ikke bare regeringen, men også Socialdemokratiet danser efter Dansk Folkepartis pibe. Resultatet er, at det er blevet vanskeligere at integrere sig og bliver borger i vores land. Samtidig vokser uligheden. 65.000 børn i Danmark vokser op i fattige familier, mange af dem med udenlandsk baggrund.

Men det kan I være med at ændre ved det kommende folketingsvalg. Og jeg er rigtig glad for, at en af dem, som I kan stemme på herude i Københavns Omegn er Ibrahim Benli, som i dag sidder i byrådet for Enhedslisten i Herlev. Lad os samme bruge folketingsvalget til at skabe en ny begyndelse i Danmark.

Men ikke mindst er der brug for en ny begyndelse for Kurdistan.

I Afrin fortsætter den tyrkiske besættelse, mens Vesten forholder sig tavs. I resten af Rojava kæmper heltemodige unge kurdiske mænd og kvinder mod DASH. Takket være deres indsats er kampen snart vundet. Men en ny trussel hænger i luften. Truslen om at Erdogan og det tyrkiske regime angriber Rojava for at ødelægge kurdernes landvindinger og påny give plads til ekstremistiske islamister. Kurderne kan forsvare sig selv. De ønsker ikke vestlige soldater. Men de har brug for vores støtte til at genopbygge deres land og modstå det tyrkiske pres. Hvor er de vestlige regeringer? Hvor er den danske regering. Lad os bruge Newroz til at forstærke solidaritet med Rojava.

Også i Tyrkiet er der mere end nogensinde brug for en ny dag. Arrestationerne og fængslingerne fortsætter. Ytringsfriheden trædes under fode og kommunalvalget den 31. marts bliver hverken frit eller fair. Men modstanden vokser. Stadig flere slutter sig til sultestrejken, som blev startet for 130 dage siden af en af de stærkeste og mest modige kurdiske kvinder, Leyla Güven.

Der er brug for en ny begyndelse i Tyrkiet. Frihed for Selahattin Demirtas og alle de andre politiske fanger. Stop isolationen af Öcalan. Længe leve Leyla Güvens eksemplariske kamp.

Styrk den internationale solidaritet.

Tak for ordet.

Forfatteren er selv ansvarlige for sine holdninger som ikke nødvendigvis repræsentere redaktionens synspunkter.