tirsdag , 18 september 2018

Tyrkiet bomber overalt i Afrin – men kommer ingen vegne

Da den tyrkiske præsident Erdogan annoncerede angrebet på Afrin den 19 januar, sagde han at aktionen, der var vendt mod ’terroristorganisationen YPG’ ville være afsluttet inden for en uge. Men som det ses af de lysegrønne/olivengrønne områder i Afrin langs Tyrkiets grænse, er det stadigt efter 43 dage ikke lykkedes Tyrkiet at trænge mere end få km ind i Afrinprovinsen. Til gengæld er angrebene, der gennemføres overalt i Afrin stadigt tydeligere rettet mod civile mål, der har krævet mange ofre og har rettet omfattende skade.

Der er stor modstrid mellem de tabstal, der fremkommer fra nordsyrisk og tyrkisk side. Det er også svært at dobbeltchecke udsagn om de civile skaders størrelse, da det i Tyrkiet er forbudt at kritisere angrebet på Afrin eller bare ytre sig om civile tab: Dusinvis af aktivister og journalister er blevet fængslet for at kritisere angrebet. En kurdisk journalist fra byen Van i Øst-Tyrkiet er blevet fængslet for på de sociale medier blot at skrive: ”Civile bliver dræbt i Afrin”.

Men tabene blandt tyrkiske soldater og deres mange lejesoldater hyret blandt tilbageblevne Islamisk Stat-tilhængere, Al Qaeda-grupper og tidligere FSA-tilhængere, løber ifølge SDF foreløbigt i hvert fald op i over 900 hundrede siden starten på invasionen. Selv om de tyrkiske tropper forsøger at sætte udenlandske lejesoldater ind forrest i fronten, er de alligevel udsatte, når de søger at fastholde positioner med kampvognsenheder og andet tungt udstyr. Alene antallet af ødelagte tyrkiske kampvogne er foreløbigt oppe på omkring 20.

I den første uge af invasionen, fra d. 19-25 januar opgjorde SDF, at 308 medlemmer af invasionssstyrken var blevet dræbt, mens tabstallet fra SDF var 23 (heraf 8 fra det kvindelige YPJ) og antallet af civile dræbte var 59. 128 civile var blevet såret.

I den anden uge (26 jan. til 1. februar) opgjorde SDF, at der var sikkerhed for, at 473 tyrkiske soldater og bandemedlemmer var blevet dræbt, mens antallet af dræbte SDF-soldater var 34. Derudover døde 30 civile, herunder kvinder og børn, mens et lignende antal var sårede. En såret SDF-soldat blev tilfangetaget af tyrkerne, der også kidnappede 6 civile fra landsbyerne langs grænsen. I den tredje uge fra d. 2-9 februar er antallet af dræbte tyrkiske soldater opgjort til mindst 130.

Kamphandlingerne og tabene fordeler sig på mindst 6 forskellige fronter omkring Afrin. Men dertil kommer, at Tyrkiet også angriber ved Manbij, ved Kobane og langt ovre i den østlige Al Jazeera kanton, hvor der også har været tab.
Kilde: ANHA – Geografinfo