onsdag , 21 august 2019

Tyrkiet tilbageholder 21 akademikere for fred

Tyrkiske sikkerhedsstyrker tilbageholdt mindst 21 akademikere anklaget for at underskrive en erklæring, der opfordrer til en fornyet indsats for at stoppe volden mellem regeringsstyrker og kurdiske separatister, rapporterede tyrkiske medier fredag.

Erklæringen kritiserede den tyrkiske regerings håndtering af den seneste vold i de overvejende kurdiske sydøst områder og opfordrede til i afslutningen af udgangsforbud. Appellen opfordrede også regeringen til at “forberede betingelserne for forhandlingerne, og skabe en køreplan, der ville føre til en varig fred, som omfatter kravene i den kurdiske politiske bevægelse.”

Den online erklæring – som er blevet hacket og blokeret i Tyrkiet – blev underskrevet af mere end 1.000 mennesker, herunder den amerikanske filosof Noam Chomsky.

Anklagerne havde iværksat en undersøgelse af erklæringen i torsdag efter at dens underskrivere var blevet stærkt kritiseret af både præsident Tayyip Erdogan og premierminister Ahmet Davutoglu for at understøtte det, de kalder terrorisme.

Den amerikanske ambassadør i Tyrkiet, John Bass, sagde han var bekymret over de undersøgelser og tilbageholdelser i en erklæring fra den amerikanske ambassade i Ankara.

Tyrkiet har set noget af den værste vold i årtier efter sammenbruddet af en våbenhvile med det fredløse Kurdiske Arbejderparti (PKK) i juli sidste år, hvor man forlod en fredsproces for at afslutte oprøret efter tre årti.