torsdag , 18 juli 2019

Ulovlige arbejdsforhold i Guatemalas kaffeplantager

Guatemalas kaffeindustri har alvorlige problemer med ulovligt børnearbejde og tegn på tvangsarbejde, bl.a. bevæbnede vagter, gældsspiraler og tilbageholdelse af ID-papirer, afsløres det i ny raport fra Danwatch. De forhold bør omgående stoppes, og danske kaffeimportører skal forpligtes til at garantere menneskerettigheder, arbejderrettigheder og arbejdsmiljø, siger Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl.

Dyr kvalitetskaffe er tilsyneladende ingen garanti mod overtrædelserne. Det viser Danwatchs nye undersøgelse af forholdene for kaffearbejdere i Guatemala, som netop er offentliggjort. Guatemala er en af verdens ti største kaffeeksportører, og handelsdata viser, at en stor del af kaffen fra Guatemala ender i USA, Europa og Danmark, hvor den ofte sælges som luksuskaffe.

Christian Juhl, Enhedslistens udviklingspolitiske ordfører, siger til Nûdem:

“Det er anden gang på få måneder, at Danwatch afslører ganske uacceptable forhold i kaffebranchen. Et væsentlig skridt kan være, at det offentlige strammer op på reglerne for indkøb, så staten, regioner og kommuner ikke køber kaffe, der er produceret under uacceptable forhold.”

Da Danwatch i marts måned afslørede lignende forhold i Brasilien, afviste ministeren at tage initiativer for at ændre på de uacceptable forhold. De nye afsløringer i Guatemala gør, at Enhedslisten vil have ministeren i samråd igen.