Vesten skal ikke lade narre sig af Erdogans flygtningepolitik

Af Azad Ciwan

Så skete det. Med støtte fra USA har Tyrkiet indledt en militæroperation i Nordsyrien/Rojava. Vores allierede der har været forrest i kampen mod IS, bliver svigtet igen. De bliver svigtet gang på gang. Kurderne har betalt en stor pris for kampen mod IS og har mistet over 10.000 soldater. De har været med til at sikre verden fra IS’ tyranni, mens Tyrkiet har støttet IS i kampen mod kurderne.

I næsten tre år har Erdogan forsøgt at få støtte fra Vesten for at invadere det kurdiske område i Syrien. På det tidspunkt lykkedes det ham ikke, da kurderne spillede en stor rolle i kampen mod IS.

Nu er IS’ historie ved at være forbi. Det betyder, at Vesten ikke har længere brug for kurderne, hvilket Erdogan også har set. Nu er det mere flygtninge, der optager Vesten, som Erdogan kan true med, hvilket jeg vil uddybe.

Flygtninge fra Syrien

Krigen i Syrien har varet siden 2011 og millionær af folk er flygtet fra Syrien. Men mest af alt flygter syrerne for at komme i sikkerhed for krigshandlingerne. Og så er der sult, fattigdom og mangel på medicin, som tvinger folk til at flygte.  

Flere end 5,6 millioner syrere er ifølge FN flygtet til nabolandene Jordan, Libanon, Irak, Egypten og Tyrkiet, som alene har taget imod 3 millioner flygtninge.

Vi skal huske på, at Erdogan er årsagen til den store flygtningestrøm fra Syrien. Han har støttet radikale grupper som IS og Al-Qaeda, som har været med til at destabilisere Syrien. Nu bruger Erdogan flygtninge kortet til sin egen politik i kampen mod kurderne i Syrien. Han truer Vesten med at åbne dørene til Europa, som vil betyde, at over millioner flygtninge søger mod Europa. Dette er et ømt punkt for Europa, hvilket Erdogan har fundet ud af.

Europa vil få store økonomiske problemer, hvis alle flygtninge søger tilflugt til Europa. For europæisk side er der ikke råd til at forsørge dem, og man står med et kæmpe problem med manglende ressourcer.

To fluer med et smæk

Med Tyrkiets flygtningepolitik ønsker de en “sikkerhedszone” i det kurdiske grænseområde. Tyrkiet forestiller sig, at en cirka 30 kilometer bred zone på den syriske side af grænsen skal ryddes for kurdiske tropper og komme under kontrol af tyrkisk militær.

Tyrkiet begrunder det med, at de vil få syrere tilbage til deres hjemland. Men i virkeligheden handler det om at stoppe kurdernes succes i Syrien. Tyrkiet har ikke kapacitet til at hente de mange millioner til Syrien. De kan ikke tvinge folk tilbage. De har heller ikke tal på, hvor mange der vil tilbage.

Vi i Vesten har nu støttet op om Erdogans politik imod kurderne i Syrien. Vi er bange for at flere flygtninge søger Europa, hvis Erdogan åbner dørene. Derfor har vi bøjet os for Erdogan og sat de demokratiske værdier til siden.

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger