onsdag , 21 august 2019

Villumsen: Vores hjerter banker for frihed og retfærdighed

Enhedslistens menneskerettighedsordfører og folketingskandidat fra Østjyllandskreds Nikolaj Villumsen mener, at Enhedslisten har et fælleskab med kurderne for begge parters hjerter banker for frihed og retfærdighed. Derfor siger han, at han er stolt af at kæmpe for frihed, demokrati og mangfoldighed side om side med hans kurdiske brødre og søstre.

“Vi har altid støttet den kurdiske sag og det bliver vi ved med”.

Ovennævnte udtalelse fra Nikolaj Villumsen kommer i kølvandet på, at en del herboende tyrkiske nationalister der har valgt at oprette en Facebook-gruppe, hvor de opfordrer herboende tyrkere til at ikke stemme på Enhedslisten. Gruppen henviser til Enhedslistens tætte og kontinuerlig samarbejde med kurderne. Gruppen henviser til et billede, som blev taget ved Dansk Kurdisk Kulturcenter i Horsens, hvor Nikolaj Villumsen sammen med Enhedslistens Byrådsmedlem Betina Brorson Steufer deltog i fejringen af det socialistiske parti HDP´s valgsejr ved det tyrkiske parlamentsvalg, der fandt sted den 7. juni.

I sociale medier som Facebook har der allerede været modreaktioner til ovennævnte gruppe, heriblandt fra herboende tyrkere. Endvidere har en gruppe kurdiske unge taget initiativ til at oprette en facebookgruppe, som modsvar til ovennævnte gruppe. Gruppen med navnet: ”Stemmer til Enhedslisten fra kurdere” har i skrivende stund 843 medlemmer og tallet stiger fra minut til minut.

Som reaktion på Facebook-gruppen, der opfordrer herboende tyrkere til ikke at stemme på Enhedslisten, fortæller Nikolaj Villumsen til Nûdem, at Enhedslisten selvfølgelig bakker op om deres venstreorienterede venner i HDP i Tyrkiet. Villumsen udtaler:

”Vi støtter deres kamp for demokratiske reformer, mindretalsrettigheder og en fredelig løsning på det kurdiske spørgsmål. Vi har altid støttet den kurdiske sag og det bliver vi ved med. Lige nu kæmper kurderne i forreste række mod ekstremisterne fra Islamisk Stat. I Tyrkiet har HDPs sejr skabt håb om demokratiske reformer og fred. For mig er der ingen tvivl. Kurderne fortjener Danmarks fulde støtte.”

Med hensyn til beskyldninger om at Enhedslisten støtter en organisation, PKK, der er opført i EU´s terrorlister udtaler Villumsen følgende:

”Terrorstemplingen af PKK er absurd og bør straks stoppes. I stedet burde Danmark aktivt bakke op om fredsprocessen. Jeg er stolt over at det lykkedes Ertugrul Kürkcu fra HDP og jeg at få Europarådets Parlamentariske Forsamling til at fjerne terrorstemplingen af PKK. Nu kæmper vi videre for, at Danmark og EU skal følge efter.”

Første europæiske parlamentariker i Kobanê

Enhedslisten var det første politiske parti og Nikolaj Villumsen den første europæiske parlamentariker, der rejste til Kobanê, mens krigen rasede. Vi har spurgt Villumsen, hvorfor det var vigtigt for Enhedslisten at tage ned til Kobanê på trods af de sikkerhedsmæssige udfordringer. Villumsen svarer:

”Jeg besøgte grænsen til Kobanê, mens IS bombarderede byen. Jeg kunne høre skrigene fra kampene. Det var en forfærdelig oplevelse. Men samtidig var kurdernes mod enormt. Kort efter besøgte jeg som den første parlamentariker fra Europa Cizre-kantonen og Qamislo i Rojava. Det var en stor oplevelse at se den mangfoldige og demokratiske revolution med mine egne øjne. Kurderne er ved at skabe en model, der forhåbentligt kan udbredes til resten af Syrien og Mellemøsten.”

Kurdere i Rojava, heriblandt i Kobanê og i Shingal lever fortsat under vanskelige forhold i kølvandet på ISIS’ angreb. Ud over humanitærhjælp er der, ifølge humanitære organisationer der er til stede, heriblandt Folkekirkens Nødhjælp, blandt andet behov for mineryddere i Kobanê. Nûdem har spurgt Nikolaj Villumsen om de som parti havde taget nogen initiativer for at imødekomme ovennævnte udfordringer. Han siger:

”Enhedslisten krævede fra starten af IS’ angreb på Kobanê, at Danmark burde støtte kurderne med våben og humanitærhjælp, som vi har gjort det til kurderne i Nordirak. Det blev afvist af resten af Folketingets partier. Siden da har vi rejst kravet igen og igen, ligesom vi har krævet at den danske regering skulle kritisere Erdogans støtte til ekstremisterne fra IS og blokaden af Rojava. Desværre er vores krav gang på gang blevet afvist. Men vi kæmper videre for at støtte revolutionen i Rojava og genopbygningen af Kobanê.”

Afslutningsvis opfordrer Nikolaj Villumsen herboende kurdere til at stemme på Enhedslisten ved at henvise til, at de som parti kæmper for at fjerne PKK fra terrorlisten, for at støtte revolutionen i Rojava og stoppe angrebet på kurdernes ytringsfrihed med lukningen af ROJ TV. ”En stemme på Enhedslisten styrker denne kamp,” siger Nikolaj Villumsen.

Nikolaj Villumsen er opstillet i Aarhus Østkredsen og spidskandidat for Enhedslisten i Østjyllandsstorkreds. Det betyder, at man kan stemme på ham i blandt andet Aarhus, Randers, Horsens og Grenå.

Se også en kort video, hvor Nikolaj Villumsen fortæller, hvorfor kurderne bør stemme på Enhedslisten.