Et planlagt mord mod Tahir Elçi

Den 28. november 2015 blev Tahir Elçi, advokaten og advokatforeningen Amed, der tilbragte sit liv på at forsvare folk mod vold og misbrug af den tyrkiske stat, myrdet i Amed.

Tahir Elçi, den myrdede præsident for Amed Bar Association, deltog i programmet ‘Neutral Zone’ præsenteret af Ahmet Hakan på CNN Türk den 14. oktober 2015.

På spørgsmål fra Hakan, om PKK var en terrororganisation, svarede Elçi: “PKK er ikke en terrororganisation”.

Efter dette program blev han udsat for en hetz. Seks dage efter CNN Turk-programmet blev Elçi taget i varetægt i Amed. Herefter blev Elçi frigivet efter sit vidnesbyrd: Han skulle gennemgå retslig kontrol og blev forbudt at rejse til udlandet.

En advokat, der forsvarede undertrykte mennesker

Tahir Elçi arbejdede som selvstændig advokat i Amed siden 1992. Mellem 1998 og 2006 arbejdede han som manager i Amed Bar Association. I denne periode studerede han international strafferet og straffesag på Academy of European Law i Tyskland og deltog i mange nationale og internationale konferencer som taler.

Han repræsenterede ofre i mange indenlandske retssager og ved de nationale domstole og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMK). Han var medlem af Turkey Bar Association (TBB), Human Rights Center for Science Advisory Board, Human Rights Foundation of Turkey (TIHV) stiftelsesudvalg og var involveret i oprettelsen og driften af flere civilsamfundsorganisationer. Valgt som præsident for advokatsammenslutningen i Amed i 2012, fortsatte han sin pligt indtil 28. november 2015, den dag han blev myrdet.

Ahmet Şık, en efterforskningsreporter, der tidligere var fængslet af den tyrkiske regering og nu HDP-stedfortræder for Istanbul, skrev på Twitter: ”De valgte at myrde Tahir Elçi i stedet for at arrestere ham”.

28. november 2015: Et planlagt mord

Den 28. november 2015 blev Tahir Elçi skudt og dræbt under en pressekonference i byen Diyarbakır i det sydøstlige Tyrkiet. Klokken var 10.53, da Elçi blev skudt, tæt på en moske, med en kugle bag i nakken.

På pressekonferencen havde Elçi appelleret for ro i byen midt i en nylig bølge af konflikt. Ugerne og månederne efter hans død oplevede man en eskalering i konflikten, der resulterede i den næsten fuldstændige ødelæggelse af Diyarbakırs historiske centrum, Sur, en historisk modstand, hundreder af civiles dødsfald.

I en offentlig tale på morddagen dag lovede Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoğlu, at pågribe de “ukendte gerningsmænd” og lovede, at statens undersøgelse ville afsløre sandheden. “Politisk motiverede attentat”, tilføjede han, “ville ikke blive tolereret”.

Rapport fra London University: Politiet skød Elçi

Senere i 2016 bestilte Diyarbakır Bar Association London University Goldsmiths-forskningsgruppen kriminalteknologi til at undersøge de beviser, de var i besiddelse af. Det omfattede vidneafhør, videofilm, fotografier og materiale fra efterforskningen af forbrydelsesscenen og officielle og uafhængige rapporter.

En af de første beskyldninger fra regeringen var, at Elçi faktisk var blevet dræbt af PKK, der var bevæbnet på stedet, den dag. Kriminalteknisk arkitektur afviste imidlertid denne påstand.

De skriver følgende:

“Resultaterne af vores analyse bekræfter med næsten sikkerhed, at ingen af PKK-medlemmer kunne have fyret skuddet, der dræbte Elçi. Baseret på vores analyse konkluderede vi, at politibetjent A og D havde direkte skudt mod Elçi.”

 Ingen lægehjælp

Rapporten påpeger desuden, at efter optagelsen fortsatte et af de fire kameraer med at optage i ca. 13 minutter. I løbet af denne tid, da skud rækkede ud med mellemrum fra gader i nærheden, lå Elçis krop liggende på jorden uden opsyn. Ingen i nærheden forsøgte at tjekke hans tilstand, eller give ham lægehjælp. 12 minutter og 30 sekunder efter ankommer et  pansret køretøj, der parkerer kun centimeter fra Elçis krop. Kort efter stopper kameraet med at optage.