Newroz Piroz be!

Newroz Piroz be!

Af Kawa Remgin

Newroz betyder på kurdisk ‘ny dag’ og fejres den 21. marts. Newroz er for kurderne ligesom for andre mellemøstlige befolkningsgrupper grundlæggende en forårsfest. Dog har kurderne i deres historie altid tillagt en politisk betydning til Newroz som den dag, hvor kurderne har gjort op med magthavernes tyranni og deres undertrykkelse.

Ifølge det kurdiske sagn, fejres helligdagen på grund af kurdernes befrielse fra den tyrraniske assyriske konge Dahaks overherredømme. Sagnet fortæller at to slanger var vokset ud af kong Dahaks skuldre. Kongen skulle hver dag spise 10 børns hjerter for at slangerne ikke skulle bide ham. Folket fik nok af kongen og en smed ved navn Kawa samlede folket til oprør. Han sagde at man skulle gemme sine børn i bjergene indtil opstanden var overstået. Dahak blev afsat, men da man ville hente sine børn i bjergene, var de forsvundet. Sagnet siger at de forsvundne børn blev forfædrene til det kurdiske folk.

Den assyriske konge Dahak har nemlig ikke været den sidste tyran i kurdernes liv. Tyraner mod kurderne har der været flere af. For at blot nævne nogle af dem: Tayyip Erdogan, Saddam Hussain, Ahmedinejad, Al-Assad og flere andre.

De har til forskel fra den assyrisk Konge Dahak ikke forlangt hjerner fra kurdiske unge. Men deres krigsførelse og deres undertrykkelse kostet tusindvis kurdere livet.

I år er det således, at man ikke kan fejre Newroz i Kurdistan og resten af verden grundet coronavirus. Denne gang går vi glip af musik, farver og de store forsamlinger samt de politiske budskaber.

Jeg ønsker jer alle en god Newroz!

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.

DEBAT NYHEDER