Tahir Elci fik mange trusler inden drabet

Tahir Elci fik mange trusler inden drabet

Tahir Elci, formand for Sammenslutningen af Advokater, Diyarbakir er i dag (28.11) blevet likvideret under et pressemøde i den kurdiske by Diyarbakir i Tyrkiet. Likvideringen skete selvom, Tahir Elci  flere gange harpåpeget, at han dagligt modtager dødstrusler og  specielt umiddelbart efter at han 14. oktober i et tv program CNN Tûrk udtalte sig om, at han ikke anser PKK som en terrororganisation. Ordret fik Elci sagt følgende, som han blev retsforfulgt for: ”Er PKK nu en terrororganisation? Nej PKK er ikke en terrororganisation. PKK er en politisk bevægelse, der har til formål at implementere det politiske program i deres egne områder”

Se interviewet med Tahir Elci som Channel 4 News fik foretaget 24. oktober i Diyarbakir

Likvideringen fandt sted under et pressemøde i bydelen Sur, hvor Elci sammen med flere andre menneskerettighedsforkæmpere protesterede mod hærværk mod en af byens historiske ejendele Dört Ayakli Minare (Den Firebenede minaret).
Kort efter Elci har læst pressemeddelelsen op, blev der skudt mod folkemængden foran Dört Ayakli Minare, hvor Elci opholdte sig sammen med pressefolk. Seneste optagelser viser, at den formodede gerningsmand med maskingevær i hånden løber væk fra gerningsstedet, imens et par civile betjente forsøger at skyde efter den formodede gerningsmand. Kort efter får man øje på Tahir Elcis livløse krop, der ligger bag ved minareten.
Udover Tahir Elci har en politibetjent mistet livet, mens to politibetjente og en journalist blev såret under angrebet.
Første obduktionsrapport har vist, at Elci mistede livet ved et enkelt skud, der ramte ham på i nakken. Elci vil blive begravet i Diyarbakir i morgen, hvor det forventes at tusinder vil deltage i begravelsesceremonien. Desuden blev der holdt demonstrationer i forskellige dele af Tyrkiet, hvor politiet angreb demonstranterne med tåregas og vandkanoner.
Tahir Elci har i sidste 20 år fungeret som advokat og menneskerettighedsforkæmper i Diyarbakir. 49-årige Elci har været advokat i mange sager, hvor statens sikkerhedsstyrker er blevet anklaget for massedrab og likvidering af civile.
Indland NYHEDER