Tahir Elcis død

Den 28. november 2015 blev Tahir Elçi, en fremtrædende kurdisk menneskerettighedsadvokat, skudt og dræbt under en pressekonference i byen Diyarbakır, Tyrkiet.

Elçis død kom under en tid med stigende spændinger i landet, i lyset af de årtier lange konflikter mellem tyrkiske sikkerhedsstyrker og Kurdistans Arbejderparti eller PKK, en militant politisk bevægelse dedikeret til at opnå kurdisk selvstyre i det sydøstlige Tyrkiet.

I slutningen af 2015 var en stor fredsproces for nylig kollapset i vold. Elçi havde været en fremtrædende stemme for ro og deeskalering, men efter hans død forværredes situationen i Diyarbakır til en humanitær katastrofe og efterlod hundredvis af civile døde og tusindvis af fordrevne.

Det var ikke kun måden han døde på – som tilsyneladende afspejlede snigmordene i konfliktens værre år, der forårsagede forargelse og satte gang i rygter og konspirationsteorier. De første dage af undersøgelsen af hans død var kaotiske, og i tre år siden drabet er ingen blevet sigtet.

I 2016 anmodede Diyarbakır Bar Association, hvoraf Elçi var formand på tidspunktet for hans død, at Forensic Architecture undersøgte beviserne i deres besiddelse og selvstændigt undersøgte omstændighederne ved hans død. Da Elçi blev dræbt under en pressekonference, fangede flere kameraer de sidste øjeblikke inden hans død.

I december 2018 blev resultaterne af vores analyse sendt til den offentlige anklager i Diyarbakır med det formål at udfordre den tyrkiske stat til at genoplive sin egen undersøgelse.

I februar 2019 offentliggjorde vi en udvidet rapport om vores undersøgelse gennem openDemocracy og uddybede nogle af den bredere kontekst bag Elçis død og dens undersøgelse. Du kan læse det her