Tahir Elcis død

Tahir Elcis død

Den 28. november 2015 blev Tahir Elçi, en fremtrædende kurdisk menneskerettighedsadvokat, skudt og dræbt under en pressekonference i byen Diyarbakır, Tyrkiet.

Elçis død kom under en tid med stigende spændinger i landet, i lyset af de årtier lange konflikter mellem tyrkiske sikkerhedsstyrker og Kurdistans Arbejderparti eller PKK, en militant politisk bevægelse dedikeret til at opnå kurdisk selvstyre i det sydøstlige Tyrkiet.

I slutningen af 2015 var en stor fredsproces for nylig kollapset i vold. Elçi havde været en fremtrædende stemme for ro og deeskalering, men efter hans død forværredes situationen i Diyarbakır til en humanitær katastrofe og efterlod hundredvis af civile døde og tusindvis af fordrevne.

Det var ikke kun måden han døde på – som tilsyneladende afspejlede snigmordene i konfliktens værre år, der forårsagede forargelse og satte gang i rygter og konspirationsteorier. De første dage af undersøgelsen af hans død var kaotiske, og i tre år siden drabet er ingen blevet sigtet.

I 2016 anmodede Diyarbakır Bar Association, hvoraf Elçi var formand på tidspunktet for hans død, at Forensic Architecture undersøgte beviserne i deres besiddelse og selvstændigt undersøgte omstændighederne ved hans død. Da Elçi blev dræbt under en pressekonference, fangede flere kameraer de sidste øjeblikke inden hans død.

I december 2018 blev resultaterne af vores analyse sendt til den offentlige anklager i Diyarbakır med det formål at udfordre den tyrkiske stat til at genoplive sin egen undersøgelse.

I februar 2019 offentliggjorde vi en udvidet rapport om vores undersøgelse gennem openDemocracy og uddybede nogle af den bredere kontekst bag Elçis død og dens undersøgelse. Du kan læse det her

 

Indland NYHEDER Udland