En yazidi-kvinde og to børn i Hol-lejren reddet

En yazidi-kvinde og to børn i Hol-lejren reddet

En yazidi-kvinde og to børn, der blev kidnappet af ISIS-bander i 2014 og viste sig at have været tilbageholdt blandt ISIS-familier i Hol-lejren, er blev reddet.

De interne sikkerhedsstyrker i Nord- og Østsyrien har i en skriftlig erklæring meddelt, at en aktion blev udført, efter at en yazidi-kvinde og hendes to børn, der var blevet kidnappet af Islamisk Stat-bander i 2014, har opholdt sig i Hol-lejren.

“Efter at have fået sikre oplysninger om en bortført yazidi-kvinde, der opholdt sig i den fjerde sektion af Hol-lejren, gennemførte vores anti-kriminalitetsstyrker det nødvendige forsknings- og opfølgningsarbejde og ransagede det sted, hvor kvinden opholdt sig. Mandag den 3. juni reddede vores antikriminalitetsstyrker yazidi-kvinden, Ezîze Xalid Elî, og 2 børn, hvoraf det ene er hendes datter.”

Interne sikkerhedsstyrker oplyste, at 10-årige Xunav Nayêf, der blev reddet sammen med kvinden, var blevet kidnappet og adskilt fra sin mor under Islamisk Stats folkemorderiske angreb på Shengal (Sinjar) i 2014, da hun kun var få måneder gammel.

Den reddede kvinde og børnene vil blive overdraget til yazidi-huset i NØ-Syrien gennem forbindelses- og koordineringskontoret for at genforene dem med deres familier.

ISIS kidnappede mere end 5.000 yazidi-kvinder fra Shengal under sit brutale angreb på regionen i august 2014. De fleste af dem blev solgt på ISIS’ slavemarkeder i Syrien og Irak. De syriske demokratiske styrker (SDF) og Kvindernes Forsvarsenheder (YPJ) formåede at befri hundredvis af yazidi-kvinder fra ISIS, især efter at have besejret ISIS i al-Bagouz.

Tusindvis af kvinder og børn taget til fange

Byen Shengal i kurdiske region i Irak er det sidste sammenhængende bosættelsesområde i yazidi-samfundet. Tusindvis af yazidier blev myrdet, og tusindvis af kvinder og børn blev taget til fange i de ISIS-militantes angreb på Shengal den 3. august 2014. Mens ISIS-bander begyndte at myrde løs på yazidierne i Shengal, forlod Marmoud Barzanis peshmerga-styrker området og efterlod yazidierne ubeskyttede. Guerillaerne fra HPG (People’sDefense Forces), YJA Star (Free Women’s Troops) og krigere fra YPG (People’s Defense Units) og YPJ (Women’s Defense Units) kom yazidierne til undsætning under Islamisk Statsaggression. Takket være en månedlang uselvisk kamp blev byen befriet den 13. november 2015. Efter befrielsen af byen trak HPG og YPG/YPJ sig efterfølgende tilbage i 2017. Yasidier, der vendte tilbage til deres landområde efter Shengals uafhængighed, reformerede, etablerede defensive enheder og byggede deres egne institutioner.

7000 yazidi-kvinder fra Shengal handlet til slaveri

ISIS bortførte omkring 7000 yazidi-kvinder fra Shengal til slaveri i 2014, hvoraf nogle stadig er i hænderne på ISIS-tilhængere i andre lande. 2700 til 2800 mennesker betragtes stadig som savnede. Mange af de bortførte kvinder blev i første omgang ført til Raqqa. Under nedkæmpelsen af den sidste ISIS-enklave i foråret 2019 i al-Bagouz i det østlige Syrien, hvor Eufrat krydser grænsen til Irak, blev adskillige yazidiske kvinder og børn befriet. Men ikke alle identificerede sig som yazidier af frygt for konsekvenserne. I løbet af de næsten fem års fangenskab i hænderne på Islamisk stat blev især børn indoktrineret i islamismen, og kvinderne fik fortalt skrækhistorier om Syriens Demokratiske Styrker (SDF). Voldtægterne resulterede også i mange børn, hvilket gør situationen endnu vanskeligere for yazidi-kvinderne.

Kilde: 

Anonymous, 2024: A Yazidi woman and two children in Hol Camp rescued. ANF News, June 5, 2024.

Oversættelse: Jesper Brandt

.  

NYHEDER Udland