Trods Ankaras udtalelser om frivillig tilbagevenden af 625.000 syriske flygtninge fortsætter tvangsdeportationenaf syrere

Trods Ankaras udtalelser om frivillig tilbagevenden af 625.000 syriske flygtninge fortsætter tvangsdeportationenaf syrere

Af Syrian Observatory for Human Rights

Den tyrkiske regering hævder fortsat, at tusindvis af syriske flygtninge frivilligt er vendt tilbage fra Tyrkiet til deres hjemland. Men alle udviklinger, nyheder og vidnesbyrd fra de hjemvendte udtrykkerudokumenterede beviser på de tyrkiske myndigheders tvangsdeportation af syriske flygtninge fra flere tyrkiske provinser.

Den tyrkiske indenrigsminister, Ali Yerlikaya, har udtalt, at antallet af syriske flygtninge, der frivilligt er vendttilbage fra Tyrkiet til Syrien, har nået op på 625.000. Den tyrkiske minister har også bekræftet, at Ankara fortsætter med at yde tjenester til folk i den såkaldte “sikre zone”, som indeholder Jarabulus, Azaz, Al-Babog andre områder, ifølge hjemmesiden “Guzelo”, der er interesseret i syriske flygtninges anliggender i Tyrkiet.

Det er værd at bemærke, at syriske flygtninge dagligt tvangsdeporteres fra forskellige tyrkiske områder til Syrien under påskud af, at de ikke har officielle dokumenter, selvom de fleste af dem bærer det midlertidige beskyttelseskort “Kimlik.” De tvangsdeporterede syrere sendes til områder, der kontrolleres af tyrkisk-støttede fraktioner i det nordlige Aleppo, hvor de bor i lejre, der mangler basale livsfornødenheder, mens andre sendes til områder kontrolleret af Hayyaat Tahrir Al-Sham i Idlib by og provins via Bab Al-Hawa-krydset.

De tvangsdeporterede syrere står over for mange udfordringer, hvor de deporteres til Syrien, og deres familier forbliver i Tyrkiet; Det fører til familieadskillelse. Desuden er der for tiden ingen passende atmosfære og steder for flygtninges tilbagevenden på grund af det eskalerende sikkerhedskaos i områder, der kontrolleres af de tyrkiskstøttede fraktioner i Syrien, for slet ikke at tale om de forfærdelige levevilkår, manglen på jobmuligheder og dårlig bistand fra humanitære organisationer og relevante myndigheder til fordrevne og deporterede mennesker i disse områder.

Syrian Organisation of Human Rights (SOHR) har i en aktuel rapport berettet om, hvordan tyrkiske grænsevagter (Jandarma) torturerede 15 syrere i den tyrkiske provins Mardin, efter at de var blevet arresteret. De tyrkiske myndigheder beskyldte disse syrere for at “tilhøre SDF,” og gruppen blev senere overleveret til militærpolitiet i den nordsyriske by Ras Al-Ain, som er under kontrol af fraktioner under dentyrkisk organiserede lejesoldatgruppering “Peace Spring” i den nordvestlige del af Al-Hasakah.

Militærpolitiet torturerede disse mennesker og krævede1.500 US i løsepenge fra deres familier for deres løsladelse. 

De løsladte har fortalt SOHR-aktivister, at militærpolitiets fængsel, hvor de blev tilbageholdt, var meget dårligt og husede mange fanger, hvoraf nogle var blevet idømt ti års fængsel. Derudover var fanger i dette fængsel udsat for brutal tortur, herunder grusomme prygl, elektriske stød og psykologisk intimidering med uddannede politihunde, som kilderne beskrev. De løsladte har også bekræftet, at medlemmer af “Sultan Murad” -fraktionen var dem, der undersøgte fangerne, og at mange af de tilbageholdte først blev løsladt efter at have betalt store løsepenge.

Den 6. februar rapporterede SOHR-kilder, at grænsevagtstyrker fra SDF arresterede syv personer nær den tyrkiske grænse, der forsøgte at komme ind på tyrkisk territorium, hvorefter de blev overdraget til de interne nordøstsyriske sikkerhedsstyrker for at bekræfte deres identitet og kontrollere, om de er eftersøgte eller tilknyttet Islamisk Stat. Ifølge pålidelige SOHR-kilder vil de anholdte blive løsladt, hvis de ikke er mistænkte, efter at have lovet ikke at nærme sig grænsen igen ad ruter, der bruges til smugling.

Kilde:

Syrian Observatory for Human Right, 2024: Contrary to Ankara’s statements about voluntarily return of 625,000 Syrian refugees | Turkish authorities continue forcible deportation of Syrians. Syrian Observatory for Human Right, 2024, 16. Febr. 2024.

Oversættelse: Jesper Brandt

Nordsyrien NYHEDER