Bayik: Det handler ikke om en stat, det handler om frihed

Bayik: Det handler ikke om en stat, det handler om frihed

Medformand for Eksekutivrådet for Kurdistan Communities Union (KCK), Cemil Bayik talte om de verdensomspændende protestbevægelser og situationen i Syrien i en særlig udsendelse på Stêrk TV.

I den syriske krig støtter Rusland og Iran det syriske regime. På den anden side er der USA og styrkerne i den internationale anti-ISIS-koalition. På den anden side vedtager den autonome administration af Nord- og Øst-Syrien en tredje linje. Hvordan vil disse kræfter håndtere hinanden i fremtiden?

Kræfterne for demokratisk autonomi i det nordlige Syrien har hverken siddet med Rusland eller USA siden begyndelsen af den syriske krig indtil i dag. I overensstemmelse med deres politik for en tredje vej har de indgået forbindelser med begge magter og udviklet deres kamp, hvilket faktisk har ført til mange resultater. Den tredje vej er det rigtige.

Kurderne er nu en kæmpe styrke i Mellemøsten. Dem, der har kurderne på sin side, kan opnå resultater i Mellemøsten. 

Der er dialog mellem det syriske regime og den autonome administration. Hvad er KCK’s holdning til dette?

Den autonome administration har aldrig talt om at oprette en separat stat og opdele Syrien. De har altid erklæret, at de er en del af Syrien og opfordrer til en demokratisk løsning på de eksisterende problemer. De har derfor altid ønsket at føre samtaler med den syriske regering. Dette er også den rigtige vej fremad, fordi de ikke er interesseret i deres egen stat, men i frihed. Det afgørende er et frit samfund, hvor de kan leve med deres egen vilje, egen identitet, kultur og værdier. Den autonome administration ønsker at løse problemerne i Syrien. Og vi mener, at dette er den rigtige tilgang.

Der er en livlig diplomatisk udveksling mellem staterne for deres egne interesser. Kan vi sige, at folkene også har haft succes på det diplomatiske felt på dette tidspunkt?

Tidligere forsvarede ingen det kurdiske folk. Ingen kendte kurderne, ingen så deres kamp, der var ingen støtte. Gennem deres modstand er de nu til stede over hele verden. De er blevet et håb. Også mange akademikere har offentligt erklæret deres støtte til det kurdiske folk og deres kamp. For kurderne er dette en stor gevinst på diplomatisk område. Aldrig før har så mange mennesker over hele verden stået op for det kurdiske folk.

NYHEDER