Forfølgelse af kritisk rapportering i forhold til jordskælvet i Tyrkiet

Forfølgelse af kritisk rapportering i forhold til jordskælvet i Tyrkiet

Der er natten til onsdag over 9400 bekræftede dødsfald efter jordskælv i Tyrkiet. På grund af statens katastrofale håndterting af krisen vil tallet stige.

For nyligt fortalte Geologen Naci Görür på tyrkisk tv, at han flere gange havde advaret myndighederne om en mulig jordskælv. Tre dage før jordskælvet havde han igen advaret myndighederne om den akutte fare. Hans advarsler blev ikke taget alvorligt. 

Udover Naci Görür havde flere eksperter advaret i flere måneder og har endda indsendt en plan for at beskytte folket i de kurdiske områder til det statslige planlægningskontor i Udviklingsministeriet (DPT). Men de så bort på planen.

Regeringen i Ankara har ikke gjort noget for at sikre bygningerne

Regeringen i Ankara har ikke gjort noget for at sikre bygningerne. Selvom byggereglerne officielt blev strammet efter jordskælvet i Izmit i 1999, som kostede 17.000 mennesker livet, blev opførelsen af ​​nye bygninger ikke kontrolleret af myndighederne. Eksperter klager over, at regeringen i Ankara ikke har truffet yderligere foranstaltninger i forhold til jordskælvssikret byggeri.

Regimets byggepropaganda for enhver pris

Erdoğan-regimet smykkede sig med megaprojekter som hospitaler, lufthavne og veje. Disse byggeprojekter blev bygget uden at tage hensyn til risikoen for jordskælv og ligger nu i ruiner. Trods advarsler blev Hatay Lufthavn bygget i et særligt sårbart område og er nu ubrugelig. 

Den tyrkiske stats “investeringer” i Kurdistan viser sig at være dødsfælder

I det nordlige Kurdistan/Østtyrkiet er bygningerne i den statslige byggemyndighed TOKI særligt ramt. Efter ødelæggelsen af ​​de gamle byer i krigen mod den kurdiske befolkning i 2015/2016, blev der bygget TOKI-blokke. Men de er ekstremt sårbare over for jordskælv. Størstedelen af ​​de mere end 5.000 sammenstyrtede bygninger er TOKI-blokke. Disse påståede “investeringer” i den kurdiske region viser sig at være en dødsfælde for folket.

Alt skal foregå under regimets kontrol

Tyrkiets miljø- og byplanlægningsminister, Murat Kurum, havde for nyligt meddelt, at de ikke ville tillade anden koordinering end AFAD-koordinering, som er tæt knyttet til regeringen. Derfor skal den støtte, der er indsamlet af civilsamfundsorganisationer, konfiskeres. På den måde kan distribution og forsyning af mennesker med internationale nødhjælpsforsyninger udføres af regimet på en uigennemsigtig måde. 

Forfølgelse af kritisk rapportering

På trods af den katastrofale krisestyring forsøger regimet at præsentere sig selv som kompetent og griber ind over for kritisk rapportering.  

Istanbuls anklagemyndighed har indledt en undersøgelse mod TELE1’s chefredaktør og BirGün-forfatteren for deres udtalelser om jordskælvet. De er anklaget for “offentlig tilskyndelse til had og fjendtlighed” i henhold til artikel 216 i Tyrkiets straffelov.

Journalister, der ventede i to dage under murbrokkerne af det 12-etagers, Diyar Galeria Business Center, på Elazığ-gaden i Amed, blev truet af tyrkisk politi og forhindret i at udføre deres arbejde. Mens regerings venlige journalister var i stand til at lave eksklusive optagelser, blev alle journalister, der blev betragtet som “oppositionelle”, fjernet. Journalister blev udsat for identitetskontrol og gentagne gange truet med anholdelse, hvis de kontaktede jordskælvsofre.

NYHEDER