Demirtaş opfordrer til møder mellem DEM-partiet og AKP, CHP

Demirtaş opfordrer til møder mellem DEM-partiet og AKP, CHP

I en skriftlig erklæring har den fængslede kurdiske politiker Selahattin Demirtaş opfordret til, at der afholdes møder mellem DEM-partiet, det regerende AKP og det største oppositionsparti, CHP, for at løse problemerne med det kurdiske spørgsmål, demokrati, retfærdighed og økonomi.

I en skriftlig erklæring den 9. februar gav den fængslede tidligere HDP-formand Selahattin Demirtaş udtryk for, at der blev ført “merkantilisme” snarere end politik i Tyrkiet hvis det stod tilkommentarerne om hans kone Başak Demirtaş’ hensigt om at stille op til Istanbuls borgmesterpost fra Peoples’ Equality and Democracy (DEM) Party.

I januar sagde Başak Demirtaş, at hun var åben for at blive partiets borgmesterkandidat i Istanbul, hvis folket og partiet beslutter at opstille hende. Efter hendes meddelelse hævdede nogle oppositionsfigurer endda, at Demirtaş havde indgået en hemmelig aftale med det regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP) om at dele Det Republikanske Folkepartis (CHP) stemmer i Istanbul til gengæld for Selahattin Demirtaş’ løsladelse.

I denne uge blev DEM-partiets administration og Demirtaş gensidigt enige om, at hun ikke formelt ville ansøge om kandidatur. Den 9. februar stillede DEM-partiet Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni som Istanbul-borgmesterkandidater.

“De, der altid leder efter et trick under hvert politisk træk, vi foretager, tror, at alle er som dem. Det falder ingen ind, at et politisk skridt kunne have været foretaget med et dydigt formål,” sagde Selahattin Demirtaş og tilføjede, at disse mennesker ikke kunne forstå Başak Demirtaş’ meddelelse eller DEM-partiets politik.

“Det første, der falder alle ind, er, at der må have været en beskidt handel, men ingen tror, at folk kan føre politik for udvikling af demokratiet og freden. Værdipolitikken er blevet glemt, fordi den dominerende måde at føre politik på er blevet til ‘interessepolitik” bemærkede han.

Demirtaş sagde, at han ikke har til hensigt at tale om politik undtagen i retssager, “men det er umuligt at tie, når der bliverspekuleret så meget om os.” Efter valget i 2023 meddelte han, at han forlod aktiv politik og undskyldte “for ikke at være i stand til at fremlægge en politik, der fortjener vores folk.”

“Jeg ved ikke, om der er mødetrafik mellem DEM-partiet og AKP, men hvis ikke, er det en stor mangel for begge parter. Alle parter skal kunne mødes og tale sammen for at løse landets og samfundets problemer. Der var møder mellem DEM-partiet og CHP, hvilket også blev afspejlet i pressen. De skal mødes og tale meget mere. På samme måde bør alle andre parter kunne tale med hinanden,” sagde Demirtaş.

Han gav udtryk for, at Başak Demirtaş havde haft til hensigt at stille op til borgmesterposten “for at bidrage til at skabe en politisk atmosfære, hvor alle kunne tale med alle og afslutte polariseringen.”

“Mens begravelserne af vores unge sønner og døtre stadig flytterfra bjergene og ind til byerne, er der så ikke vigtigere spørgsmålend placeringen af alle de kommunale pladser, og at nogen gør en indsats, udover krokodilletårerne, der udgydes af koret om ‘fordømmelse af terrorisme?,” sagde Demirtaş.

“Başak Demirtaş’ vilje til at stille op som kandidat var at synliggøre den tredje vejs politik, som DEM-partiet insisterer på at etablere. Det var for at sige: ‘Vi laver ikke politik for pladser, kontorer og husleje, men for demokrati, retfærdighed og fred, som er folkets presserende behov.'” Hvis nogen siger: “Nej, disse værdier er ikke vigtigere end mit kommunale sæde”, så lad dem ikke længere tale om retfærdighed og demokrati. Başak Demirtaş’ vilje til at løbe var for at åbne de knyttede næver og minde os om at give hånd,” tilføjede han.

Demirtaş bemærkede også, at “Başak Demirtaş’ vilje til at stille op var en indikation af det kurdiske folks og DEM-partiets oprigtige og dydige holdning, idet de ikke har opgivet demokrati og fred på trods af, at de har betalt den højeste pris. De, der ikke har betalt noget som helst i hele deres liv, og som siger ‘hun forhandlede påsin mands vdegne’, bør i det mindste forsøge at være lidt moralske fra nu af.”

Han tilføjede, at de ville tale med alle, der ønsker at tale om at løse problemerne med det kurdiske spørgsmål, demokrati, retfærdighed og økonomi, som “er vores prioriteter.”

“Vi skal ikke tage imod tilladelse eller autorisation fra nogen som helst. Vi kan aldrig blive tvunget til at stå til ansvar over for dem, der kæmper om pladserne. DEM-partiet bør handle med denne selvtillid, mødes med den største opposition og alle andre partier, herunder regeringspartiet, hvis det kan, og gå på kompromis, hvis det kan inden for rammerne af principper og for udvikling af demokrati,” tilføjede han.

Demirtaş sagde, at 1. april og derefter er vigtigere end 31. marts, hvor lokalvalgene vil blive afholdt.

“CHP skal ikke se sagen som noget, der kun handler om 31. marts, men som en langsigtet alliance i kampen for demokrati. AKP bør derimod se de fire år uden valg som en mulighed for at vende tilbage til demokratiet,” tilføjede han.

I januar opfordrede den erfarne kurdiske politiker Leyla Zana præsident Recep Tayyip Erdoğan til at genoptage fredsprocessen. “Præsidenten havde sagt: ‘Jeg satte processen i bero.’ Jeg mener, at det er nødvendigt at gribe situationen og behandle dette spørgsmål helt forfra. Uden at spilde tiden… Men det ser ud til, at de ikke gør en sådan indsats,” sagde hun.

Selahattin Demirtaş har siddet fængslet siden 2016. Han risikerer hundreder af års fængsel på anklager relateret til Kurdistans Arbejderparti (PKK) på trods af en tidligere afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECHR) om, at han blev fængslet af politiske grunde og bør løslades øjeblikkeligt.

Kilde: 

Selahattin Demirtaş, 2024. Demirtaş urges meetings between DEM Party and AKP, CHPDuvaREnglish, 9. January, 2024

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER TEMA: DEM parti og valget