Demokratisk Solidaritets Platform Danmark støtter den demokratiske opposition ved det forestående præsident- og parlamentsvalg 2023 i Tyrkiet

Demokratisk Solidaritets Platform Danmark støtter den demokratiske opposition ved det forestående præsident- og parlamentsvalg 2023 i Tyrkiet

Til den danske offentlighed!

Som undertegnede organisationer erklærer vi med dette manifest, at vi vil stå sammen med den demokratiske opposition mod Erdogan-regimet ved det forestående præsident- og parlamentsvalg i Tyrkiet, der finder sted 14 maj 2023. 

Undertegnede organisationer, som udgør Demokratisk Solidaritetsplatform i Danmark, har frem til valgdagen til opgave at mobilisere herboende tyrkiske statsborgere til at stemme på den demokratiske opposition mod Erdogan i Tyrkiet. Den demokratiske opposition består af hhv. Nation-koalition (Millet Ittifaki), som rummer seks oppositionspartier og Koalitionen for Arbejdskraft og Frihed (Emek ve Özgürlük Ittifaki), som består af en række progressive venstreorienterede partier og bevægelser. Begge koalitioner har i fællesskab udpeget Kemal Kilicdaroglu præsidentkandidat, som er partiformanden for det største oppositionsparti, CHP. Med en fælles oppositionskandidat har den demokratiske opposition dermed forenet sig og styrket håbet om et demokratisk og frit Tyrkiet efter d.14.maj. Som undertegnede organisationer vil vi styrke håbet yderligere ved at mobilisere herboende tyrkiske statsborgere i Danmark til at stemme til fordel for den demokratiske opposition. 

Det forestående præsident- og parlamentsvalg i Tyrkiet har en afgørende betydning for demokratiets tilstand i Tyrkiet, som har været under stærkt pres i løbet af Erdogans 22-årige magtperiode. Med en højre nationalistisk og sunni islamistisk tilgang har Erdogan-regimet i mange år blandt andet nægtet eksistensen af den kulturelle, sproglige og religiøse diversitet, som vi anser som Tyrkiets største rigdom. Ud over landets minoriteter, såsom kurdere, alevier, assyrer og m.fl., er der i Erdogans Tyrkiet i løbet af de sidste 22 år ikke har været plads til miljøaktivister, kritiske fagbevægelser, akademikere, journalister, fredsforkæmpere, LGBT-folk, militærnægtere og m.fl.  Siden det mislykkede militærkup tilbage i juli 2016 har tusinder af akademikere og statsansatte mistet deres job og lige så mange politiske aktivister, journalister og fagforeningsfolk er sat i fængsel uden en sandfærdig rettergang. HDP´s (Folkenes Demokratiske Parti) tidligere ledere, medformand Selahattin Demirtas og medforkvinde Figen Yüksekdag, sidder i dag fortsat bag tremmer sammen med mange andre parlamentsmedlemmer og borgermestre, imens partiet er lukningstruet.  Netop for at undgå risiko for lukning af partiet har HDP valgt at stille op til valget under fanerne af et nyt parti, Yesil Sol Parti (Det Grønne Venstre Parti).

Udfaldet af valget den 14. maj vil derfor afgøre, om landet forsat skal leve med Erdogans enmandsdiktatur, eller om der fortsat er et håb for de demokratiske værdier i Tyrkiet. De undertegnede organisationer erklærer med dette manifest vores absolutte støtte og solidaritet med den demokratiske opposition, som efter vores mening udgør håbet om en bedre og demokratisk fremtid for hele den tyrkiske befolkning. 

Vi anser det som vores fornemmeste opgave at bidrage til dette håb ved at mobilisere de stemmeberettigede vælgere i Danmark til at stemme på præsidentkandidaten for den demokratiske opposition. Vi vil arbejde ihærdigt for at for få folk til at stemme, navnlig dem, der frygter for deres sikkerhed på grund af Erdogans tilhængers implicitte og eksplicitte forfølgelse her i Danmark.

Vi opfordrer samtlige demokratiske kræfter i Danmark til at udvise solidaritet med den demokratiske opposition i Tyrkiet ved at være medunderskrivere ved dette manifest. 

Med venlig hilsen

På vegne af Demokratisk Solidaritets Platform Danmark

INFO: Demokratisk Solidaritets Platform Danmark består af/støttes af følgende organisationer:

FEY-KURD (Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark)

DABF – Alevi Forbundet i Danmark (Ringsted, Slagelse, Odense, Hedensted, Århus)

Den Demokratiske Kurdiske Folkeforsamling i Danmark

DAB (Devrimci Alevileri Birligi)

Kurdisk Kvindeforening

Dansk Kurdisk Ungdomsforening Ishøj

Randers Alevi Kultur Center

Dansk Kurdisk Kulturforening Hillerød

Dansk Kurdisk Kultur- Ungdomsforening I Hillerød – DKUK

DEBAT NYHEDER