Den fængslede kurdiske politiker Demirtaş siger, at han ville have PKK til helt at nedlægge våbnene.

Den fængslede kurdiske politiker Demirtaş siger, at han ville have PKK til helt at nedlægge våbnene.

Den fængslede kendte kurdiske politiker Selahattin Demirtaş har sagt, at han ønsker, at PKK fuldstændig nedlægger våbnene og trækker sig ud af Tyrkiet. Men han siger også, at den tyrkiske stats afvisning af at gå i dialog med PKK, og den isolation, som er blevet pålagt den fængslede PKK-leder Abdullah Öcalan forhindrer, at det vil kunne ske.

Den fængslede tidligere medformand for Folkets Demokratiske Parti (HDP) Selahattin Demirtaş har sagt, at han ønsker, at Kurdistans Arbejderparti (PKK) fuldt ud vil afvæbne sig selv og opgive sin væbnede kamp mod den tyrkiske stat. Men, sagde Demirtaş, der er “to vigtige forhindringer.”

Demirtaş kom med kommentarerne under et interview med journalist Murat Sabuncu fra online nyhedsmediet T24.

“Folkets Demokratiske Parti (HDP) er ikke PKK’s forlængede arm, talerør eller tilhænger. Det har ingen forbindelse til PKK. Det skal vi være i stand til at forklare den tyrkiske offentlighed. Et parti, der fører en demokratisk politik, kan ikke have forbindelse til en væbnet organisation,” sagde Demirtaş.

Demirtaş sagde, at HDP’s løsning på det kurdiske spørgsmål er “den mest realistiske” indenfor de politiske partier, og den er baseret på “dialog og forhandlinger” i stedet for “militær operation.”

”Det er vigtigt at forklare samfundet, at dialog og forhandling er den eneste løsning. På grund af dette perspektiv kan ingen se HDP som en forlængelse af PKK,” sagde han.

Demirtaş sagde, at det kurdiske spørgsmål ikke kan løses på et grundlag, der involverer vold, hvorfor PKK er nødt til at opgive sine våben. “Både staten og PKK er nødt til at fjerne det [kurdiske] problem fra dets voldelige grundlag. Jeg ville ønske, at PKK ville forholde sig fuldstændig tavse og opgive våbnene, hvis det er muligt. Men der er to hovedforhindringer, og alle skal kende disse,” sagde han.

Den første hindring er, at regeringen ikke overvejer eller diskuterer nogen anden løsningsmulighed end en militær operation, sagde Demirtaş. “På den anden side argumenterer vi [HDP] for, at PKK skal overbevises.”

Den anden hindring er den isolation, der er pålagt den fængslede PKK-leder Abdullah Öcalan, ifølge Demirtaş. “Det skyldes, at Öcalan er den person, der kan overtale PKK; Men de har holdt ham i isolation [på İmralı-øen] i årevis. Jeg ville være glad, hvis PKK bringer sine våben til tavshed på trods af disse forhindringer. Men vores tidligere erfaringer har desværre vist, at dette ikke har været let,” sagde Demirtaş.

Demirtaş har siddet i fængsel siden 2016. Han risikerer flere hundrede års fængsel på grund af anklager relateret til PKK på trods af en tidligere afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMK) om, at han er blevet fængslet af politiske grunde og skal løslades øjeblikkeligt.

Kilde: Jailed Kurdish politician Demirtaş says he would want PKK to fully disarm. Duvar English, 18. July 2022

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland