Edhem Barzani: Jeg kan ikke leve under tyrkisk besættelse

Edhem Barzani: Jeg kan ikke leve under tyrkisk besættelse

Edhem Barzani, der er tidligere medlem af bestyrelsen for det ledende kurdiske parti i Irak, KDP, har til ANF udtalt, at han har forladt partiet og området, da han ikke længere kan leve under tyrkisk besættelse. Men han tilføjer: “Mit arbejde med den revolutionære folkebevægelse fortsætter, og jeg vender snart tilbage til Kurdistan.”

Af Serya Can, ANF

Edhem Barzani, tidligere medlem af KDP’s bestyrelse, har brudt med partiet, og sendt et åbent brev til Kurdistans føderale distriktskontor, til Irak og FN samt en række politiske partier og ikke-statslige organisationer vedrørende ​​den tyrkiske stats besættelse af det sydlige Kurdistan. I brevet henleder han opmærksomheden på faren ved besættelsen. Barzani, der er blevet udsat for et intenst pres i regionen efter at have sendt sit brev, erklærer, at han aldrig kunne bo et sted besat af den tyrkiske stat og siger, at han forlader Kurdistan af egen fri vilje.

Politikeren Edhem Barzani har talt med ANF og fortalt, at han ikke kunne bo i et område besat af den tyrkiske stat og ikke kan leve med den regionale regering tavshed om det. Edhem Barzani tilføjer: “Jeg er aldrig flygtet fra Kurdistan. Jeg vender tilbage til mit land så hurtigt som muligt med den revolutionære folkebevægelse. Folket støtter mit arbejde og mine anstrengelser i den retning. Jeg stoler ikke på noget parti, jeg læner mig op ad en revolutionær bevægelse. Så jeg vender tilbage til Kurdistan så hurtigt som muligt”.

Edhem Barzani henleder opmærksomheden på det åbne brev, han har sendt, og understreger især denne passage: “Som det er kendt, gennemgår Kurdistan-regionens område, især Behdinan-området, tunge luftangreb. Den tyrkiske statshær, der i nogle områder går 40 kilometer ind over grænsen, efterlader Kurdistans jord ansigt til ansigt med vanskelige forhold og en ulovlig militær besættelse”.

Barzani understreger også, at snesevis af kurdere er blevet dræbt, og at befolkningen i regionen er blevet fordrevet og udvist fra deres hjemland. Han siger følgende om den tyrkiske stats plyndring af den kurdiske natur: “De smukke landskaber i Kurdistan, som er menneskehedens fælles arv og kurdernes nationale hjemstavn bliver systematisk brændt og plyndret under påskud af at forsvare dem”.

Edhem Barzani fremsatte følgende opfordring i forbindelse med besættelsen: “Jeg opfordrer alle partier, der er ansvarlige overfor deres regering, til at lægge pres på Irak, på De Forenede Nationer og på alle lande, der respekterer menneskerettigheder og fred, til at rejse sig for at forhindre besættelser og grænsekrænkelser og i stedet lægge vægt på forhandlinger og bilaterale forbindelser. Baseret på tidligere erfaringer trækker den tyrkiske stat sig ikke tilbage fra territorier, hvor den har slået sig ned militært. Det klareste eksempel på dette er situationerne i Cypern og Alexandretta/Iskenderum. Så det er på tide at råbe vagt i gevær. Vi alle er nødt til seriøst at nærme sig denne situation sammen. Det er på tide, at vi tager stilling til situationen ved at henvende os til alle internationale institutioner. “

Kilde: Zerya Can, 2021: Edhem Barzani: I can’t live under Turkish occupation. ANF, 31. May 2022

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER