For et år siden mistede Danmark en ung og ambitiøs politiker

For et år siden mistede Danmark en ung og ambitiøs politiker

I dag er det præcis et år siden Danmark mistede en ung og ambitiøs politiker.

Den 23-årige dansk-kurdiske politiker Servet Benli mistede kampen for et år siden mod en alvorlig sygdom og sov ind i evighed. I hans begravelse var der tusinder, der mødte op, heriblandt hans partikammerater, familie, venner, men også dem der ikke kendte ham. På en mindeside, der blev oprettet af familien på Facebook kunne man læse, hvor meget Danmark var rørt over hans tidlige død.

Hans visioner lever videre
 
Servet var en ung mand, der gerne ville gøre verden et bedre sted at være og hjælpe folk i nød. Imens han lå på hospitalssengen fik han ændret sit profilbillede til #savekobane for at udvise sin solidaritet med den kurdiske by Kobane, der på daværende tidspunkt var under IS’ angreb. Servets familie og hans venner har derfor kort efter hans død etableret en forening, der støtter projekter i Servet Benlis ånd. Foreningen har arrangeret en fodboldturnering under titlen “Servet Benli Cup” i sommeren 2015, hvor mange hold bestående af Servets kammerater, partifæller og venner deltog i. Overskuddet fra turneringen gik til nødhjælpsarbejde.
Servet Benli Foreningen har nemlig for nyligt doneret 25.000 kroner fra “Servet Benli Cup” i sommers til nødhjælpsarbejde. Konkret har foreningen støttet 30 flygtninge-familier fra Syrien, som lige nu befinder sig i den kurdiske by Amed/Diyarbakir. Hvert familie har fået hver sin pakke bestående af vinterjakker og støvler til børnene samt daglige fornødenheder som ris, salt, sukker, bleer mv. til i alt 2 måneders forbrug.

Se videoen om, hvordan støtten blev faciliteret i Diyarbakir

En ung og ambitiøs politiker

Servet var en politisk aktiv dansk-kurder i SF-Ungdom, hvor han var medlem landsledelsen. Han var bror til dansk-kurdiske politiker Serdal Benli, som er viceborgmester i Gladsaxe Kommune og er medlem af SF’s landsledelse.

Senest har Servet hen over sommeren 2014 engageret sig i en kampagne til Europaparlamentsvalget, som skulle få flere unge med en anden etnisk baggrund end dansk til at deltage i det demokratiske fællesskab. Servet var studerende på Roskilde Universitetscenter, i det samfundsvidenskabelige fakultet, hvor han var i gang med sin bachelor i politisk administration.

At kæmpe for livet

Siden slutningen af juli 2014 blev Servet indlagt med en alvorlig leversygdom, som senere påvirkede hans knoglemarv. På trods af adskillige behandlingsmetoder havde det desværre ikke været muligt at redde Servet. Efter fire måneders kompliceret sygdomsforløb måtte Servet desværre opgive den seje kamp den 22. november 2014 kl. 18:10.

At kæmpe var for Servet driftkræften i hans engagement. I et interview med Nudem under over overskriften ‘Politik handler om vores hverdag’ udtalte blandt andet følgende: “Jeg vil gerne gøre mit bedste for at gøre verden til et bedre sted at være, og at der bliver mere lighed i samfundet.”

Lighed og retfærdighed var noget som Servet meget optaget af. Dette gav Servet udtryk for med følgende ord: “For mig er politik vigtig fordi det handler om vores hver dag. Det handler om at tage stilling og forme det fællesskab, man er en del af. Jeg kæmper for et samfund, hvor der er solidaritet, plads til forskellighed og med lige muligheder for alle. Og det er uanset om man kommer fra økonomisk velstillede eller dårligstillede hjem eller om man har en anden etnisk baggrund end dansk.”

Nelson Mandela som forbillede

Servet havde mange forbilleder i sit liv, en af dem var Nelson Mandela, som ifølge Servet gjorde det umulige.
“Jeg viser hans kamp mod Apartheid-styret, at en retfærdig og lige verden er mulig. Dette har inspireret mig til at kæmpe for et samfund med lighed og retfærdighed,” sagde Servet i interviewet til Nudem.

En stolt kurder

Udover sin dansk identitet har Servet altid været stolt af sine kurdiske rødder. Selv i interviewet med Nudem præsenterede han sig med følgende ord: “Jeg er kurder og født i Danmark. Jeg er efterkommere af kurdere, der for flere århundrede siden blev fordrevet til Midtanatolien. Mine forældre er født i landsbyen Bumsuz, som ligger i Ankara-regionen. Vi tilhører Reswan-klanen.”

Vennernes favorit

Et par dage efter hans død havde Nudem bedt nogle af Servets venner at beskrive Servet med nogle linjer. Her er nogle af dem:

Erdinç Özel: Du var personen med et hjerte af guld. Du var drengen i gruppen, som altid fik os til at smile. Du kæmpede for retfærdigheden og friheden for de undertrykte. Servet min kammerat din sag vil ikke gå til forgæves, vi vil tag den op og kæmpe for din skyld!

Güner Şahin: Kærlig, varmblodig og viljestærk.
Talte aldrig ned til en – han talte med respekt.
Han sårede dig aldrig – han var følsom.
Han drillede sine nærmeste – fordi han elskede dem.
Han var min “Direj” – fordi han var min Squilliaci.

Emil Sahin: Han er bare lang og flot. Han er Servet Benli.

Alper Şahin: Betænksom, omfavnende, målrettet med et dejligt og smilende væsen. Og så er han dırej og siger ofte Squilliaci og Baroni – det er fættermand, Servet Benli.

Divan Topal: Et kærligt menneske, en god ven, men ikke mindst en person med en stor personlighed -indeholdende masser af glæde, store ambitioner, vilje mm. Man kan kun elske Servet.

Mehmet Zeki Doğru: En dejlig bror, som aldrig kunne gøre nogen ondt. Altid glad og smilende. Ven i gode, men især i dårlig dage var han en bror.

Ince kirkan: Servet var en stor charmør, der kunne formå at skabe det største smil hos en, selvom man havde haft en dårlig dag. Hans positive energi, spredte sig som ringe i vandet. Han var intelligent, fornuftig og en stor socialist, som verden havde brug for. Han havde et hjerte af guld og kunne aldrig finde på at gøre nogen fortræd. Må han hvile i fred, min ven og bror, Servet Benli.

Karoline Vind: I SFU mistede vi en ung stjerne, jeg ikke er i tvivl om kunne være blevet til noget stort. Servet Benli var et af de mest livsbekræftende og positive mennesker, jeg nogensinde har mødt. Han bragte en kæmpe energi til SFU, og han kunne altid få smilet frem på ens læber, uanset situationen.

Magnus Wulff: Det er helt ubeskriveligt, at du ikke er her mere. Det er et kæmpe tab for verden, du gjorde så meget for andre og forventede aldrig at få noget igen. Du var en af mine bedste venner igennem hele livet. Det vil aldrig være det samme uden dig.

Thomas Holm Monberg Jensen:

Du gjorde verden til et lysere sted

Du gjorde verden til et bedre sted

Du gjorde mennesker omkring dig bedre

Du gjorde altid mig og andre i bedre humør, gav os gejsten hvis vi andre manglede den….

Verden er blevet en retfærdighedskæmper færre, fordi du er væk, og vi andre bliver nød til at kæmpe hårdere i dit fravær.

KURDISK KULTUR NYHEDER