Güneş: Bryd isolationen – Vejen til fred og løsning går gennem fredsmarch og Imrali

Güneş: Bryd isolationen – Vejen til fred og løsning går gennem fredsmarch og Imrali

DEM-partiets Mardin-parlamentsmedlem Beritan Güneş har sluttet sig til Van-grenen af Frihedsmarchen. “Vores budskab er klart. Vejen til fred og løsning går gennem Imrali.”

Den “Store Frihedsmarch” startede i Kurdistans byer med kravet om at afslutte den absolutte isolation af den kurdiske folkeleder Abdullah Öcalan, der holdes i Imrali F Type High Security Closed Prison, og at sikre hans fysiske frihed til den demokratiske løsning af det kurdiske spørgsmål. Selvom politiet angreb marchen, der startede fra Van og Kars, trådte mængden ikke tilbage fra marchen.

DEM Party Mardin (Mêrdîn) MP Beritan Güneş, der er i Van gren af marchen, der slutter den 15. februar, talte med ANF om aktionen.

Samfundet løsrives fra freden gennem isolation

Beritan Güneş sagde: “I dag er politikken i Tyrkiet, Kurdistan og Mellemøsten formet af isolation. I dag sker alt i forbindelse med isolation. Alle problemer og løsninger er formet omkring isolation og det kurdiske spørgsmål. Alle skridt tages i overensstemmelse hermed. Isolation er et stort problem, og regeringen uddyber de eksisterende problemer med isolation. Regeringen forsøger at forpurre det kurdiske folks årelange kamp, sprog, politik, kultur og paradigme gennem isolation. De forsøger at afskære Öcalans kommunikation med samfundet gennem isolation. De forsøger at isolere samfundet fra en løsning og fred gennem isolation. Isolation har været på det kurdiske folks dagsorden i 25 år, og på trods af alle bestræbelser, pres og angreb fra regeringen er Imrali ikke blevet glemt. Med denne march forsøger vi faktisk at sætte isolation på dagsordenen for både regeringen og samfundet, endnu en gang og stærkere.”

De ønskede at stoppe marchen

Güneş sagde, at der ikke har været nogen nyheder fra Imrali i næsten tre år og tilføjede: “Det kurdiske folk accepterer ikke længere denne uretfærdighed, denne mangel på system og undertrykkelse. Denne march vil hæve denne oppositions stemme. Ligesom isolation er blevet socialiseret i dag, tager vi også en social holdning og hæver vores stemme mod isolation. Kvinder, børn, unge og alle dele af samfundet er berørt af denne isolation i dag. Isolationen fortsætter ikke kun i Imrali, hele Mellemøsten holdes isoleret i skikkelse af Imrali. Vi startede vores march i to grene fra Van og Kars. 37 personer i Van blev bestemt som marchens hovedstab. Marchen startede med massedeltagelse og med entusiasme. Vi var 37 mennesker, men snesevis af mennesker sluttede sig til os for at give os styrke. Vi kom sammen med stor beslutsomhed. Men som vi sagde, er isolation nu blevet social, og det har vi set igen. Før marchen startede, omringede snesevis af politifolk os og forsøgte at stoppe os.”

Isolation er ikke kun i Imrali

Beritan Güneş påpegede, at politiet satte sig mellem folket og deres valgte embedsmænd og tilføjede: “De ønskede at adskille folket væk fra os. De forsøgte at forhindre folket i at støtte os og marchen. Politiet ønskede ikke, at de mennesker og den gruppe, der skulle udføre marchen, skulle samles. De ønskede ikke, at fængselsmodstandens stemme skulle blive hørt. De fortsatte deres isolationspraksis på gaderne. Så endnu en gang så vi i al sin virkelighed, at isolation ikke kun er i Imrali, men i hver gade og på enhver person i Kurdistan. Isolation er overalt. Der er isolation selv inde i vores hjem.”

Vejen til fred går gennem Imrali

Beritan Güneş bemærkede, at frihedsmarchen ikke startede uafhængigt af de sultestrejker, der blev udført af fangerne og Justice Vigil, og tilføjede: “Fangernes modstand har stået på i 68 dage. Der er også mange aktioner i Europa. Folk overalt gør modstand og kæmper mod isolation. Hver handling er indbyrdes forbundet, fordi formålet med handlingerne er fælles. Målet er at afslutte isolationen og sikre Abdullah Öcalans fysiske frihed. Vores budskab er klart. Det kurdiske spørgsmåls uløselighed er blevet forældet. For at løse dette spørgsmål skal vejen til fred nu åbnes. Vejen til fred og løsning går gennem Imralı. Derfor er dette endnu en gang vores opfordring til vores samtalepartnere: Alle må spille deres rolle, og alle må tage skridt til fred og en løsning på , det kurdiske spørgsmål.”

Kilde:

Beritan Güneş, 2024: Güneş: The path to peace and solution goes through Imrali. ANF, 2. Februar 2024. 

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER TEMA: DEM parti og valget